Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Учените откриха, че водата може да съществува в две различни течни състояния едновременно

Учените откриха, че водата може да съществува в две различни течни състояния едновременно

Учените откриха, че водата може да съществува в две различни течни състояния едновременно - изображение

Водата сигурно ви изглежда доста обикновена и по никакъв начин сложна за разбиране. Но всъщност тя е едно много странно вещество с извънземни химични способности, които правят живота на Земята възможен, или поне под формата, в която го познаваме.

Нека ви дадем един пример: за разлика от повечето други течности, плътността на водата намалява, когато преминава в твърдо състояние. Това означава, че световният океан е замръзвал само на повърхността, което позволява на живота да процъфти дори през най-турбулентните и ледовити ледени епохи.

За да обобщим, ще ви кажем, че водата притежава около 70 необичайни физични способности, които включват точка на топене, плътност и задържане на топлината.

Днес учени от Швеция добавят още една изненадваща загадка към сложната оплетена биография на водата, доказвайки, че при ниска температура, водата всъщност съществува под формата на две различни течности, които се различават по плътност и молекулярна структура.

„Водата е много необикновена и се държи странно,“ казва Андерс Нилсон, професор по физика от университета в Стокхолм. „При много ниски температури водата може да съществува под формата на две различни течности.“

Проучвайки студената вода с рентгенови лъчи, Нилсон и колегите му наблюдавали, че когато се охлади до температура малко над точката на замръзване, водата може да съществува в две отделни форми: при едната молекулите са разположени по-близо една до друга, а при другата те са разположени по на рядко.

Откритието е публикувано миналата седмица в списанието Proceedings of the National Academy of Science и представя пресни доказателства за теорията, защитавана от Нилсон, която обаче остана недоказана и широко дискутирана години наред. Според хипотезата му при стайна температура и обикновено атмосферно налягане, водата съществува в постоянно състояние на движение между два различни вида течност, тъй като безкрайно малки количества от нея се изменят със скорост, измерена в пикосекуди (трилиони частици от секундата).

Ако това наистина е така, една чаша вода, която си стои спокойно на кухненската маса, може да представлява море с висока плътност, в което плават островчета вода с по-ниска плътност, които се появяват и изчезват със скоростта на една трилионна от секундата.

Ако откритието бъде потвърдено, тази необичайна двойствена природа на водата може да ни помогне да обясним някои от най-необичайните характеристики на водата, включително способността да задържа топлина и факта, че водата постига максималната си плътност при температура 4 градуса Целзий.

„Новите резултати ни предоставят солидни доказателства, че водата при стайна температура не може да реши в коя от двете си форми иска да бъде, с висока или ниска плътност, което причинява местни флуктуации между двете състояния, казва един от колегите на Нилсон, Ларс Петерсон, професор по теоретична химична физика в Стокхолмския университет. „Накратко: водата не е сложна течност, а две прости течности със сложни взаимоотношения.“  

Въпреки че това ново откритие вероятно няма веднага да намери приложение в съвременния свят, Нилсон подчертава, че по-доброто разбиране на странните способности на водата може да ни помогне да създадем по-добри технологии за пречистване на водата, включително и превръщането на морската вода в питейна. Това един ден може да се окаже животоспасяващо за всички живи същества на планетата, особено на фона на засилващите се ефекти от климатичните промени.

„Трябва да разберем по-добре тези неща, тъй като едно от най-големите предизвикателства за човечеството в бъдещето ще бъде достъпа до чиста вода,“ казва Нилсон. „И за да стигнем още по-далеч, трябва да разнищим водата из основи.“

по статията работи: Величка Мартинова

източник: seeker.com

снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлИсторияСнимкиОрганизацииНовиниНормативни актовеЗдравни съветиЛеченияХранене при...ВидеоХрани и ястияДиетиСпорт и туризъмФизиологияАлт. медицинаРецептиСпортБотаникаПроизводители