Начало Лайфстайл Красота и стил Модерно Уилсън Ориема: моделът, който осъжда консуматорството

Уилсън Ориема: моделът, който осъжда консуматорството

Уилсън Ориема: моделът, който осъжда консуматорството - изображение

Преди три години и половина Уилсън Ориема работи като благотворителен финансов администратор в южната част на Лондон, когато по време на обедната си почивка е избран да представя световноизвестна модна марка. Седмици по-късно той дефилира за Мейсън Марджела при седмицата на модата в Париж. Впоследствие се завръща към работата си, но почти веднага се налага да поиска едногодишен отпуск, тъй като някои от най-значимите модни фигури го резервират за своите кампании. Само шест месеца по-късно Ориема напуска позицията си, но не се отказва от предаността си към благотворителността и околната среда.

Уилсън се самоопределя повече като "писател и художник", отколкото като модел, а последната му книга носи заглавието "Чакай" – трактат за това как човечеството следва да се откаже от консуматорския начин на живот. Книгата следва едноименната му художествена изложба, в която той превръща боклука във визуален коментар за пропастта, която създават изострените ни консуматорски навици.

В "Чакай" 24-годишният Ориема изследва последиците, които човешкото потребление оказва върху планетата чрез кратки разкази и стихотворения, написани в елегантен и леко раздвижен стил. Това е неговият отговор на кризата на нашата епоха: замърсяването с пластмаса, пристрастяването, разрушителните навици и неспособността да забавим темпото. Но как антиконсуматорските идеали на Ориема се вписват в една глобална индустрия за 3 трилиона долара, в която самият той прохожда преди няколко години?

Уилсън Ориема
"Предполагам, че съм едно ходещо противоречие", коментира той с усмивка."Ние всички сме, поне до известна степен."

Ориема споделя, че модната индустрия му дава мотивация и вдъхновение – това да бъде заобиколен от дизайнери и фотографи, които живеят в и за творчеството, определено е най-ценният актив от работата му. Неговата майка, която е от Уганда, работи с благотворителни организации през по-голямата част от кариерата си, включително с група за правата на малцинствата, Армията на спасението и Британският червен кръст.

"Разбрах колко много могат да направят подобни организации за хората. Работата на майка ми зададе тон на живота ми още в ранна детска възраст."

Баща му, който живее в Уганда, също работи в благотворителния сектор, а самият Уилсън продължава да поддържа връзка с бившия си работодател. Той инвестира много от времето си в изследване на най-добрия начин за комуникация със широката аудитория и на иновативни проучвания, които предлагат начини за решаване на най-належащите проблеми за века – спиране на катастрофалните климатични промени и елиминиране на малките пластмасови отпадъци, които замърсяват околната среда.

Уилсън ОриемаДискурсивен и експанзивен подход към проблемите и готовност за открит диалог – това според Уилсън е първата крачка към прогреса и пътят към едно по-добро бъдеще.

По статията работи: Наталия Тотева

Източници: independent.co.uk, instagram.com 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛайфстайлСоциални грижиАнкетиЛюбопитноСпортСнимкиИстория