Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Трима лекари потвърждават смъртта на мъж, който все пак е съвсем жив

Трима лекари потвърждават смъртта на мъж, който все пак е съвсем жив

Трима лекари потвърждават смъртта на мъж, който все пак е съвсем жив - изображение

След като служителите на затвор в Астурия, Испания, откриват 29-годишния Гонзало Монтоя Хименес да лежи в безсъзнание в своята килия, те решават че е починал и се допитват до трима съдебни лекари, които потвърждават смъртта му. Както е по протокол, тялото на Хименес е отнесено в моргата за аутопсия.

Когато патологът на затвора поставя "трупа" на масата и започва да нанася очертания върху гърдите на Гонзало, които ще му служат за ориентир при процедурата, той дочува необичаен за помещението шум - дишане. 

Четири часа след предполагаемата си смърт затворникът се "връща" към живота - Хименес започва да хърка, докато лежи върху масата за аутопсия. Осъзнавайки, че някой е допуснал доста сериозна грешка, патологът бързо предупреждава другите лекари и затворникът е преместен в интензивното отделение на близката болница.

Труп
 Семейството на Хименес разбира за случая и веднага иска обяснение. Как е възможно трима лекари да потвърдят смъртта на очевидно жив човек?

Най-вероятното обяснение е, че Хименес всъщност страда от каталепсия – състояние, което създава илюзията, че човек е мъртъв. Според Националният център за биотехнологична информация каталепсията се характеризира с "бездействие, понижена реакция на стимули и тенденцията тялото да остане в неподвижна позиция".

Да определиш дали някой е жив или мъртъв звучи просто, но при състоянието на каталепсия признаците на жизненост често спадат до нива, които е трудно да бъдат отчетени. Тo се наблюдава най-често при пациенти, които страдат и от епилепсия – местен за Астурия вестник съобщава, че Хименес е един от тях.

Поради непредсказуемостта на начина на живот в затвота той вероятно не е приемал лекарствата си през последните седмици, което ни води до необичайния случай. Семейството съобщава, че Хименес реагира добре след "възкресението си", говори, успява да стои изправен и се очаква да се възстанови напълно.

Това не е пърия случай, при който даден човек е обявен за мъртъв без това всъщност да отговаря на действителността. През 2014 г. например 91-годишна жена в Полша е прекарала 11 часа в моргата, преди персоналът да я намери жива.

По статията работи: Наталия Тотева

Източници: cbsnews.com, allthatsinteresting.com, ohioarc.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПатологияЛюбопитноПсихологияНовиниИсторияСнимкиНормативни актовеАнкетиСпециалистиБотаникаЛечения