Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз Тежките 6 месеца след раждането

Тежките 6 месеца след раждането

Тежките 6 месеца след раждането - изображение

Бременността и раждането са в основен фокус, когато някой спомене, че ще става родител. Със сигурност това са етапите, изпълнени с вълнения за майката и бащата, но следродилният период също не бива да се пренебрегва толкова. На мен лично ми се искаше да бъда по-добре подготвена за това време. Поне един човек да ме беше предупредил какво ме очаква през първите 6 месеца след раждането.

Аз бях абсолютен оптимист, който напълно съзнателно очакваше с нетърпение майчинството. Но след като излязох от болницата с това малко, невръстно създание сякаш огромната отговорност от отглеждането му се стовари на плещите ми и аз се почувствах напълно ужасена и объркана. Нямах идея какво да направя, нито пък как да го правя, а с бебе, отказващо да спи, едва намирах сили да оцелея.

Често току-що родилите майки биват пренебрегвани, за разлика от периода на бременност. Затова и ми беше трудно да обясня на някого колко трудно ми е всъщност.

Ето какво ми се искаше да знам, преди да родя:

Никога няма да сте напълно готови за това, което ви предстои

Невъзможно е да сте напълно подготвени да бъдете родител. Независимо колко бебешки книги четете или курсовете, през които минавате. Все нещичко ще излезе, с което няма да имате и най-малка представа как да се справите.

Е, да, бях изключително щастлива, че имам дете, но непрестанно се чувствах притеснена от факта, че не съм достатъчно готова. Ако знаех, че това е нещо нормално за всяка майка, то надали щях да изпивам тази непрестанна тревожност.

Времето ще престане да има значение

Искаше ми се да знаех, че месеците след раждането ще изглеждат като една безкрайна мъгла от дни, чиито край и начало остават неразличими.

Имах период, в който не знаех дали е ден, или нощ. А загубата на цялостната представа за време и място може да бъде много травмираща.

Стоенето във вкъщи не е толкова приятно

Идеята да хибернирам с детето си вкъщи звучеше добре…на теория. Но да изпълнявам безкрайни задачи, свързани с дома и бебето, ме накара да се почувствам като затворник и в най-скоро време започна да ми липсва външният свят, нормалните разговори с възрастни хора, та даже и пряката слънчевата светлина.

Приятелите ви ще изчезнат

Близките ви приятели ще са наясно, че нуждите на бебето ще са с приоритет, затова изобщо няма да ви притесняват, освен ако вие не ги потърсите. Но със сигурност ще минат доста дни, седмици, та даже и месеци, в които ще бъдете като изоставени от приятелите си.

Връзката ви ще се промени

Очаквах, че за известно време отношенията с мъжа ми ще бъдат на заден план и може би няма да са толкова динамични. Но въпреки това останах изненадана от промените във връзката ни.

Ако не полагате усилия, за да останете близки, не е изключено един ден да се събудите и да осъзнаете, че имате по-скоро съквартирант, а не партньор. Ако знаех какви са щетите от появата на бебето, не бих оставила връзката си в периферия от приоритетите ми.

Ще ви липсва животът преди бременността

Това изобщо не означава, че ще съжалявате, че имате дете. Но със сигурност ще се завръщате непрестанно към спомените си, когато не сте с променено телосложение, непрестанна умора, огромната отговорност за нечий живот и силно изострена тревожност.

Болката от раждането

Предполагах, че цялото преживяване за износване на дете ще бъде болезнено, но това, което последва не го очаквах. След раждането цялото ми тяло беше като премазано. Боляха ме мускули, които дори не знаех, че съществуват. Кървенето продължаваше твърде дълго, а болката не спираше в нито една позиция на тялото ми.

 

Редактор: Милена Минчева

Източник: romper.com 

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСоциални грижиЛайфстайлНовиниПсихологияЗдравни съветиСнимкиОрганизацииИсторияЛеченияПроизводителиИзследванияАлт. медицинаХранене при...СпортЗаведенияКлинични пътекиСпециалистиБотаникаТестовеНормативни актовеФизиология