Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Творец потапя стари вещи в Мъртво море, вдъхвайки им нов живот

Творец потапя стари вещи в Мъртво море, вдъхвайки им нов живот

Творец потапя стари вещи в Мъртво море, вдъхвайки им нов живот - изображение

Доколко един шедьовър може да бъде дело на даден артист и доколко на природата? На този въпрос отговаря с последните си произведения на изкуството скулптурът - Сигалит Ландау. Тя е израелски творец с нестандартен поглед върху изкуството, който се провокира постоянно и не се страхува да експериментира. Необичайният й подход ни кара да погледнем на обикновените неща от чисто нова перспектива.

За да реализира креативните си идеи, Ландау се доверява на Мъртво море. Въпреки че Сигалит расте отчасти в Лондон и Филаделфия, тя има особена силна връзка със Соленото море.

"Това беше моето море, още откакто бях дете. Това е мястото, където със семейството ми ходихме събота и неделя – това е част от биографията ми", разкрива тя.


Сигалит се дипломира в Академия по изкуство и дизайн в Йерусалим през 1994 г. След доста години в Европа и САЩ, тя се връща в Тел Авив, където живее и работи.

Сигалит потапя различни предмети в Мъртво море за продължителни периоди от време. Докато са под вода, солените кристали покриват вещите с дебел слой така, че те изглеждат напълно трансформирани, когато се изкарат на сушата. "Тези вещи напускат царството на обичайните неща и стават произведения на изкуството. Те губят старите си качества и "поглъщат" нови с чистотата на духа", споделя Линдау.

Творец потапя стари вещи в Мъртво море, вдъхвайки им нов живот

Световният елит я определя като един от най-значимите съвременни творци. Произведенията й красят най-добрите колекции на музеите за модерно изкуство по цял свят. "Мистична трансформация" – така са определяни шедьоврите на израелската художничка, която посвещава последните 15 години от живота си, "потопена" в красотата на Мъртво море.

Творец потапя стари вещи в Мъртво море, вдъхвайки им нов живот

Всяко едно действие е добре обмислено, а грешки рядко се случват. Изборът на обект е най-труден. Той трябва да е внимателно преценен и съобразен със структурата и повърхността на всяко едно нещо, което ще се използва.

Творец потапя стари вещи в Мъртво море, вдъхвайки им нов живот

"Стремя се да направя един своеобразен диалог с природата. Мъртво море е свързано с моите лични детски преживявания, както и с отминалите спомени за пейзажи, покрити със сняг", разкрива тя.

Творец потапя стари вещи в Мъртво море, вдъхвайки им нов живот

Необичайните скулптури на рокли, цигулки, велосипеди, обувки, мрежи за риболов и дори дини, всички инкрустирани с дебели слоеве сол, "живеят" втори живот, а веднага след като биват изкарани на повърхността, те са фотографирани.

Една от последните й творби се нарича "Salt-Crystal Bridal Gown"("Солената невеста") – булчинска рокля, която се създава на дъното на Мъртво море. За работата си тя използва модел, реплика на рокля (от 19 век), носена от главната героиня Леа в легендарната драма "The Dybbuk" (1937).

Творец потапя стари вещи в Мъртво море, вдъхвайки им нов живот

Сигалит потапя черната на цвят рокля във водите на Мъртво море през 2014 г., а две години по-късно (2016 г.), когато я изважда, резултатът е забележителен – естествената кристализация с течение на времето я превръща  в снежнобяла рокля от сол. Сигилит нарича този процес "кръщение", защото напълно променя същността на нещата, превръщайки ги в истински шедьоври.

Нестандартният проект е описан подробно във фотосесията "Солената невеста", а снимки може да видите в нашата галерия.

Хиляди хора могат да насладят на това уникално изложение в различни музеи по целия свят.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноСнимкиЛайфстайлИнтервюта