Начало Лайфстайл Интимно Любов и секс Сънят е по-здравословен в равноправно за половете общество

Сънят е по-здравословен в равноправно за половете общество

Сънят е по-здравословен в равноправно за половете общество - изображение
Двойка
Обществата, в които икономическите и политически отношения между половете са приравнени, са тези, чиито граждани спят по-добре.

Двойките, които живеят в страни с постигнато равенство между половете спят по-добре, според ново изследване. Съгласно проучването (проведено върху 14 000 души в 23 европейски страни) и двата пола се радват на по-спокоен сън в държавите, в които мъжете имат по-активна роля при отглеждането на децата, а жените са по-високо в йерархията в професионален план.

Изследването е проведено от екип социолози в университета в Мелбърн, който анализира данните от индекс на равенство между половете на ООН и изчислява качеството на съня спрямо Европейското социално изследване (ESS).

Великобритания е над средностатистическия индекс на ООН, в който се взима предвид броят на жените в старши позиции и разликата в заплащането на двата пола. Според проучването 14% от мъжете в Обединеното кралство и 20% от жените страдат от неспокоен сън. Норвегия заема челна позиция в индекса, според която само 3% от мъжете и 9 от жените съобщават за неспокоен сън.
Междувременно Украйна е оценена много ниско, нивата на нарушен сън са повишени до 16% за мъжете и 22% за жените. 

Според водещата проучването Лея Рупаниър равенството между двата пола понижава напрежението и тревожността в семейството или редуцирани са факторите, отговорни за нарушенията на съня.
Например, проучването открива, че сънят на жените е по-вероятно да бъде обезпокоен от децата и семейните задължения, докато при мъжете въздейства атмосферата на работното място и финансовите притеснения. Когато тези отговорности са равномерно разпределени в нациите, които овластяват жените, според Рупаниър и двата пола могат да се възползват от по-качествен сън като резултат.

"Колкото повече семейства се научат да балансират между работата и задълженията вкъщи, толкова по-спокоен и тонизиращ ще бъде сънят им. Полът, важен организатор на ежедневната ни рутина, също играе роля за това кой става през нощта да успокои бебето и кой не може да спи заради семейния бюджет. Тъй като сънят е неизменна част от здравето ни, икономическата, социална и здравна полза да си отпочинал не трябва да бъдат подценявани."  

Редактор: Наталия Тотева

Източник: independent.co.uk

Снимки: unsplash.com, pexels.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияХранене при...ЛюбопитноФизиологияСнимкиСпортАлт. медицинаНовиниЛеченияДиетиИзследванияВидеоИсторияБотаника