Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Странната, случайна смърт на Клемънт Валандигам

Странната, случайна смърт на Клемънт Валандигам

Странната, случайна смърт на Клемънт Валандигам - изображение
Клемънт Валандигам беше по средата на демонстрация как друг човек може случайно да се самоубие – когато самият той се простреля.

Клемънт Валандигам е бил човек, който силно вярва в предопределението. "Възможно е и да греша" – казва той на смъртното си легло, "но съм твърдо убеден в добрата стара презвитерианска доктрина за предопределението." През юли 1871 г. бившият конгресмен Клемънт Валандигам работи като адвокат в Лебанон, Охайо. Той подготвя защитата на Томас Макгахан, обвинен в убийство на човек на име Том Майърс по време на скандал в каубойски бар.

Според теорията на Валандигам обвиняемият не е убил Майърс, а последният се е застрелял случайно в опит да извади пистолета си. Една вечер Валандигам решава да изпробва защитата си – след провеждането на различни балистични тестове, Клемънт се връща обратно към хотела със своите колеги. Един от тях го съветва да изпразни пистолета за негова собствена безопасност – в него има три останали патрона.

Валандигам е убеден, че опасност да се нарани няма, защото има години практика и да носи зареден пистолет в джоба си за него е нещо обичайно. И действително, нищо неблагоприятно не се случва тази вечер. Но същата нощ, след като се прибира в хотела, Валандигам оставя заредения пистолет на масата точно до незаредения, който е използвал по-рано в съда. В някои от следващите дни в опит да демонстрира пред своите приятели защитата на делото по случая с Майърс, той вдига от масата заредения пистолет по погрешка и се прострелва в коремната област.

Клемънт Валандигам

В следващите 12 часа Валандигам е на легло, смъртоносно ранен. Приятели, репортери, лекари и случайни минувачи, които разбират за индцидента го посещават, много от тях искат да го успокоят, но за съжаление неуспешно – куршумът не може да бъде открит. Скоро Макгахан е оправдан и освободен. Валандигам умира, но успява да защити хипотезата си. Любопитно е, че Макгахан умира четири години по-късно при престрелка в каубойски бар, не много различен от този, в който е арестуван преди делото. Може би все пак има нещо вярно в предопределението, за което Валандигам все говори.

А що се отнася до собствената му забележителна смърт – тя получава доста слабо внимание, спрямо това, което би провокирала днес. В официалната му биография на конгресмен е отбелязано само "Умира в Лебанон, Охайо, на 17 юни, 1871 г." Това, което биографията също пропуска е спорният мандат на Валандигам в Камарата на представителите на САЩ между 1858 и 1863 г., по време на която той се изказва против Ейбрахам Линкълн, който води силите на Съюза и защитава правомощията на Конфедеративните щати по въпроса с робството.

По статията работи: Наталия Тотева

Източник: allthatsinteresting.com

Снимка: pinterest.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноПсихологияНовиниСоциални грижиАнкетиЗдравни съветиЛечения