Начало Лайфстайл Интимно Любов и секс Сродната душа не съществува, колкото и да не ви се иска да повярвате

Сродната душа не съществува, колкото и да не ви се иска да повярвате

Сродната душа не съществува, колкото и да не ви се иска да повярвате - изображение

Ако искате да навлезете пълноценно в сферата на романтиката, то трябва първо да се запознаете с понятието когнитивен дисонанс.

Това е психологическият термин, който определя онова неудобно чувство, което получавате, когато поведението ви не съвпада с вярванията ви. Обикновено, когато това се случи, вие предприемате някакви стъпки, с които да пренастроите поведението си.

Например, смятате, че счетоводството е скучно, но ще запишете висше образование за счетоводител и още преди да сте навлезли в същината, ще започнете да считате работата за изключително вълнуваща.

Когнитивния дисонанс е основният виновник за легендарното явление "сродна душа", "единственият мъж", "единствената жена" и пр.

Естер Перел, семеен терапевт и автор на няколко книги, подкрепя изцяло това твърдение.

"Веднъж обвържем ли се с партньор, в главата ни се появяват множество аргументи, защитаващи избора, който сме направили. Но това е начинът, по който можем да поддържаме някаква привидно логична кохерентност. В противен случай трудно бихме отговорили на въпроса защо сме с този човек. Сами лъжем себе си, за да го вкараме в рамките на собствените си представи и очаквания". В противен случай, той прросто не би ни съвпаднал изцяло.

Перел обяснява, че в днешно време много необвързани изпитват тревожност при избора на романтичен партньор. Причината е, че всички се страхуват от това да изберат "грешния" и да пропуснат "единствения". Със сигурност голяма част от хората, с които сте се срещали, не са достатъчно подходящи за вас, но това не значи, че трябва да подбирате и твърде дълго, за да стигнете до г-н/г-жа Перфектен.

Перел казва кратко и ясно:

"Никога няма да намерите сродната си душа. "Единственият", идващ във вашия живот, е партньорът, който вие си изберете и с когото ще искате да градите общо бъдеще. Със сигурност по света има още много като него, но той е този, който вие сами избирате. Едва тогава, когато сте се обвързали, започвате да намирате причините за вашата любов, както и да моделирате самия човек, за да го издигнете до образа на "сродна душа".

Изследванията показват, че вярването в съдбовната връзка на двама души, може да се окаже пагубно за двойката. Едно такова проучване, публикувано в "Журнал за личностна и социална психология" (Journal of Personality and Social Psychology), открива, че хората, които вярват в съдбата, са по-малко склонни да прощават и да правят компромиси, за разлика от тези, които смятат, че връзката зависи изцяло от партньорите. Заради начина си на мислене, втория тип личности винаги се стараят повече във връзките си, а именно това се оказва и ключово за тяхното общо бъдеще.

Не разбирайте идеята погрешно. Със сигурност не ви казваме да се хвърлите към първия срещнат и да започнете да правите компромиси със себе си, за да бъдете в поне малко продуктивни отношения. Това би било една ужасна идея.

Вместо това потърсете някой, който ще ви прави щастливи и ще имате желанието да прекарвате много време. Но колкото и невероятен да ви изглежда този човек, не забравяйте, че конфликтите и малките разочарования за неизбежни в една дълготрайна връзка. Колкото повече се опитвате да се самозаблуждавате, толкова по-тежък ще бъде ударът с действителността.

Както казва Естер Перел: "Не съществува подобно нещо като сродна душа. Съществува просто един човек, с когото избирате да бъдете."

Редактор: Милена Минчева

Източник: businessinsider.com

Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлСпортЗдравни съветиНовиниСнимкиИстория