Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Спрях да нося грим за година и ето какво се случи

Спрях да нося грим за година и ето какво се случи

Спрях да нося грим за година и ето какво се случи - изображение

През първите месеци в Ню Йорк се изправих срещу усилено акне и черни точки. Замърсеният въздух повлия толкова силно на кожата ми, колкото никога преди това не беше, а в резултат имах повече пъпки от всякога.

Първият ми инстинкт бе да замаскирам повреденото си лице с дебел слой грим. Но това изобщо не помогна, а само изостри проблема.

Преди време бях чула за дерматоложка, която е пробвала всевъзможни неща в борбата със замърсената кожа, но единственото, което проработило, е пълното премахване на фондьотена от ежедневната употреба. Според нея, кожата никога няма да съумее да се изчисти, ако продължим да я замърсяваме, запушвайки порите си.

Вече знаех какво трябва да направя. Спрях да нося не само фондьотен, но и бронзант, руж и коректор, докато кожата ми не стана абсолютно чиста. Решението ми си имаше краен срок, за който нямах търпение да дойде време. Като човек с комплекси и неувереност относно външния вид се притеснявах много да се появя на работа без абсолютно никакъв грим. Едно е да изляза на разходка с приятели през уикенда по този начин, но да вляза с всичките си несъвършенства в офис, който е пълен с колеги и клиенти ми се струваше твърде голямо предизвикателнсто.

Комплексите ми изчезнаха

Неравната кожа, от която се притеснявах толкова много, вече не съществува. Защо ли?
Защото най-сетне дадох шанс на лицето си да се излекува. Едни от най-видимите промени са следните:

- намаляват зачервяванията

- омекотена текстура

- по-пълноценно хидратиране

- по-малки пори

- значително намаляло акне

Освен изброеното, много често чувам коментари от близки, приятели и колеги, че кожата ми е младолика. Това също се дължи на липсата на грим, от която фините линии и бръчките ми са почти незабележими. Оказа се, че ивиците на лицето ми, които толкова силно исках да изгладя с ботокс, се загладиха от само себе си.

Спестих доста пари

Осъзнавате ли каква част от разходите ви отпада?! И не визирам само гримовете, а и козметиката за почистването им. Да премахна гримирането от ежедневието си ми подпомогна не само визуално, но и финансово.

Научих се да разчитам какво се опитва да ми каже кожата 

Ако гледате на кожата си като на карта, ще можете да откривате не просто пъпките, а мястото, в което се корени проблемът, който ги предизвиква. В древността хората са търсели причините за здравословните проблеми на човек по този начин.

Сега, когато не нося никакъв грим, появата на пъпка е голяма рядкост, а излизането й ми говори много относно това, какво може да не е наред.

Лично за себе си открих, че в случаи, когато акне се появи по челото ми, то значи имам храносмилателни проблеми, а около брадичката – хормонални.

Самочувствието ми се подобри значително

Единственото нещо, което ме караше да отлагам тази голяма промяна в живота ми, бе егото. Всички ние подсъзнателно искаме да бъдем приемани и харесвани, а външният ни вид е основно средство, за да постигнем това. Първата седмица, в която бях на работа без грим, не смеех да вдигна очи от пода. Но, изненадващо, не чух от никого коментар относно липсата ми на грим. Да виждам, че колегите ми ме приемат такава, каквато съм, без да гледат на външния ми вид като определящ фактор за личността ми, помогна изключително много. След като видях, че за тях това не е съществена разлика, аз самата се приех по-лесно.

 

Редактор: Милена Минчева

Източник: mindbodygreen.com

Снимки: unsplash.com

Още по темата:

4.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноСнимкиВидеоПроизводителиХранене при...МикробиологияНовиниСпортПатологияФизиологияАлт. медицинаИсторияСпециалистиЛеченияБотаникаНормативни актовеИзследванияКлинични пътекиЗаведения