Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Социален експеримент показва Франция такава, каквато не я познавате

Социален експеримент показва Франция такава, каквато не я познавате

Социален експеримент показва Франция такава, каквато не я познавате - изображение

На пръв поглед изглежда, че знаем всичко за Франция - или почти всичко. Айфеловата кула, прекрасната храна, любезните французи. Ежедневието обаче често е много по-различно от романтичната почивка за седмица или две.  

Журналист от Bright Side живее в тази страна в продължения на година и половина и споделя своите наблюдения от престоя си там. Да, определено, след като прочетете статията ще разберете много за Франция - такава, каквато не я познавате.

Наем на апартамент

френски апартамент

Истината е, че никак не е лесно да се намери квартира във Франция. Наемането на апартамент е трудно не само за чужденците, но и за французите. Един апартамент под наем има много потенциални наематели в рамките на 30 минути от публикуването на обявата. Те идват да огледат жилището, като носят резюме, в което описват защо искат да го наемат. 

Стая от 9 кв. м с обща тоалетна за всички на същия етаж струва доста. За французите дори 25 до 30 кв. м жилище изглежда огромно. И ако има пералня у дома, това си е истински лукс.

Храна

сандвич с шунка

Най-популярните храни за всеки французин са багетата, горчица, сирене и шунка и разбира, се кроасанът. Най-популярният и класически обяд е огромен сандвич със шунка или масло, "quiche Lorraine" или "croque monsieur".

За повечето французи храната и готвенето са издигнати в култ. Вечерята след нормален работен ден, изборът на подходящо вино, подреждането на масата и търсенето на салфетки, които да съответстват на цвета на табелата. Всички тези дейности могат да отнемат много повече време, отколкото самият процес на хранене. Когато ядат, французите дъвчат много бавно и се наслаждават на всяка хапка.

Отопление

Разходите за отопление във Франция са изключително високи. За да спестят пари, жителите или не отопляват апартаментите си изобщо, или поддържат много ниска температура. Има случаи, при които понякога е по-топло навън, отколкото вътре!

Бюрокрация

Франция е страна, в която бюрокрацията винаги печели. За да притежавате конкретен документ, се нуждаете от дузина други, няколко оригинали и копия, снимки и приложения. Понякога всичко това може да се превърне в порочен кръг.

След (или ако) сте събрали всички налични документи, трябва да ги изпратите чрез обикновена поща. Понякога се налага да се ходи до пощата два пъти седмично. Най-важното е да се пази всяка разписка, заявление и всяка една хартийка, която ви дадат. Никога не знаете кога може да се нуждаете от нея. 

Превоз

Има само една железопътна компания във Франция. Поради този монопол, цените на билетите са невероятно скъпи. Ето защо за много французи е по-лесно да си купят билет за влак за Белгия или самолетен билет за Португалия, отколкото да посещават други френски градове. Някои хора от юг никога не са били в Париж, а тези от столицата на любовта никога не са били на Френската Ривиера.

Вино

Във Франция е почти невъзможно да се намери вино от други страни. В супермаркетите има само един рафт с внесено вино, но обикновено то струва в пъти повече от домашното. Много французи никога не са опитвали испанско вино например - не знаят какво е Chianti.

По този начин правителството подкрепя френските винопроизводители и вътрешния пазар. Съществуват толкова много видове грозде от различни региони на страната, че на жителите не им стига цял живот, за да отпият от всички. 

 Философия за живот

момиче и Айфеловата кула

Французите са много внимателни към околните, усмихват се постоянно и използват красиви фрази. Трябва да свиквате с думите "bonjour", "excusez-moi", "pardon", "bonne journée", "bonne soirée"  и "au revoir" . Те ги изричат постоянно пред всякакви хора. И усмивката на лицата им е наистина искрена. Доста трдуно е да не се усмихвате, когато някой ви пожелае добър ден или късмет.

Французите живеят, наслаждавайки се на всеки ден. Има дори и термин "savoir-vivre", което означава "способността да живееш". Състои се от малки неща: пазаруване в неделя сутрин, да си купиш прясна храна, лежерна разходка в парка, игра с приятели, вкусни стриди с бяло вино или чаша кафе и приятен разговор.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: thoughtco.com 

Снимки: hotfridaytalks.com; thelocal.fr; commons.wikimedia.org; pinterest.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиНовиниЗдравни съветиИсторияЛюбопитноРецептиСпортСоциални грижиГеография