Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Слушалки, създадени от Google, могат да превеждат над 40 езика в реално време

Слушалки, създадени от Google, могат да превеждат над 40 езика в реално време

Слушалки, създадени от Google, могат да превеждат над 40 езика в реално време - изображение

Представете си свят, в който можете да говорите и разбирате всеки език, без необходимостта да го учите. Именно такова бъдеще обещават от Google със своите нови слушалки Pixel Buds.

Те бяха представени миналата седмица на събитие в Сан Франциско, на което мултимилионната компания разкри и новия си телефон Pixel 2, както и още няколко изненади.

Слушалките наистина привличат вниманието. За всеки, който е чел "Пътеводител на галактическия стопаджия", Pixel Buds предизвикват асоциацията с вавилонската риба, която поставена в нечие ухо, позволява на човек да разбира всеки език в реално време – като симултантен превод в ефир. 

Е, Google са постигнали именно това. Тези безжични слушалки, които приличат, но не твърде много на Air Pods на Apple, се поставят на ухото. Свързани са с жица и разполагат с тъч панел.

Според компанията слушалките Pixel Buds могат да превеждат от 40 езика и използват съществуващата технология на Google преводач. Просто трябва да вземете дясната слушалка и да кажете например "Помогни ми да говоря френски". Щом започнете да говорите, устройството ще започне да превежда симултантно и на високоговорител вашата реч на френски. Ако някой ви каже нещо на френски, преводът на думите му ще прозвучи в ухото ви.

"Все едно разполагате с личен преводач, където и да отидете," казват от Google  в официален пост.

При демонстрация на новата технология, става ясно, че устройството не изостава от речта на говорещия.

Може би ви звучи като някаква магия, но въпреки че Google преводачът не винаги е точен в превода, технологията е доста добре развита. Със сигурност новината не е особено положителна за конкурентите на компанията, като например Apple, но пък дава добра база за развитие и надграждане.

Въпреки това Google не са първите, които предлагат подобна нова технология. Skype и пилотният проект Pilot по-рано представиха подобни симултантни преводачи. Но новото устройство е по-точно, достъпно и превежда в реално време, което е същественото в случая.

Цената на слушалките ще бъде само 159 долара и те ще бъдат пуснати на пазара през ноември.

Тази технология може да промени света, в който живеем. Представете си да пътувате по цялото земно кълбо и да можете без никакъв проблем да разговаряте на всякакви теми с местните хора! Не е зле нали? 

по статията работи: Величка Мартинова

източник: iflscience.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияНовиниСнимкиЛюбопитноСоциални грижиКлинични пътекиИсторияРецепти