Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Скуката може и да е полезна. Ето защо

Скуката може и да е полезна. Ето защо

Скуката може и да е полезна. Ето защо - изображение

В наши дни имаме толкова много неща, с които да се занимаваме, че рядко биваме в ситуация да се чудим какво да правим. Прекарваме уикендите си с разнообразни забавления. Обградени сме целодневно от информация и сетивни дразнители. Но все пак ние продължаваме да искаме още. Боим се от еднообразието и бягаме от скуката по всевъзможни начини. Дори самата дума скука е натоварена с негативна конотация. Да бездействаш означава, да правиш нещо лошо. Но защо?

Ако погледнем само няколко поколения назад, ще видим, че след като човек си свърши задълженията за деня, му остава много свободно време за хоби, срещи с приятели или просто почивка и бездействие.

Скорошно проучване, чийто обект на изследване е скуката, твърди, че това е и най-неразбираната от хората емоция. Въпреки че е лесно да се намерят примери за това, че отегчението лесно води до състояния като депресия и ниска продуктивност, учените са решили да проверят дали скуката не може да бъде култиватор и на нещо полезно.

Проектът се провел по следния начин. На една група от участниците е дадена задача, която да предизвика силно отегчение, като например сортиране на бобови зърна по цвят. А на втората група е предоставено да се занимават с вълнуващи и изискващи енергия занаяти.

След това обаче отегчената група от хора продуцирала много повече и по-интересни идеи, за разлика от екзалтираните от дейността си участници. ОСвен това учените стигат и до други изводи. А ето и някои от най-интересните.

1. Скуката възбужда въображението

Скуката възбужда въображението

Изводите от изследването показват, че когато сме отегчени и не можем да намерим стимули, въображението ни започва да се активизира с пълна сила. В такъв момент човешкото съзнание започва да мечтае и да си представя. Много изобретения, които променят човешката история, произлизат точно по този начин. Затова когато имате възможност, зарежете телефона и останете сами с мислите си.

2. Скуката ви позволява да се погледнете отстрани

Скуката ви позволява да се погледнете отстрани

Хората, които си позволяват лукса да побездействат, често изпадат в състояние на себерефлексия. Скуката ни дава възможност да обмисляме текущото си социално, финансово и професионално състояние, замисляйки се дълбоко и вглеждайки се в проблемите по-обективно и от различни страни.

3. Умът ви си почива

Умът ви си почива

Когато нямате изливаща се и променяща се информация, която да обработвате, осигурявате на ума си почивка, която заслужава.

Ако пътувате с влак или автобуси оставите телефона настрана, обстановката ще ви даде чудесната възможност да се насладите на пейзажа, да поскучаете и да отпочинете.

4. Скуката може да ви направи по-добър човек

 Скуката може да ви направи по-добри

Подобно изследване в Ирландия сочи, че скуката води до алтруизъм. В повечето случаи, когато сме отегчени ни липсва значим смисъл в настоящия момент. За да възстановим смисъла на нашия живот, често се обръщаме към приятели и близки за съдействие или започваме нещо ново, с което да помагаме на хората. Това води до просоциално поведение като даряване на кръв или благотворителност.

5. Скуката подобрява психичното здраве

Скуката подобрява психичното здраве

Както вече споменахме, отдръпването от всички екрани води до почивка на ума. Тази почивка е изключително полезна и поради още една причина – намалява стреса и тревожността. Задачите и ангажиментите понякога ни натоварват толкова много, че водят до психични разстройства.

Скуката в малки дози всеки ден лекува и неутрализира това негативно влияние от работата.

А вие поскучахте ли днес?

Редактор: Милена Минчева

Източник: goodnet.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноПсихологияСоциални грижиСнимкиЛечения