Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Самопочистваща се къща – мечтата на една жена, която се превръща в реалност

Самопочистваща се къща – мечтата на една жена, която се превръща в реалност

Самопочистваща се къща – мечтата на една жена, която се превръща в реалност - изображение

В продължение на десетилетия жена на име Франсис Габе не почиства къщата си, но през цялото това време нейният дом сияе от чистота. Как е възможно това?

През 1984 г. Габе създава първата и единствена (досега) в света самопочистваща се къща. Със собствените си ръце (и пари) тази жена прави нещо революционно през онези години. В края на 20-ти и началото на 21-ви век нейният дом се появява в редица световноизвестни вестници и списания. Но днес никой не знае за нея. Франсис умира самотна в старчески дом, но щастлива, защото е изпълнила мечтата си.

Феминистки разсъждения

Франсис е домакиня, но това не й пречи открито да изразява мнението си по въпроси, свързани с женския труд. Тя споделя, че не бива да се допуска една дама да се превръща в робиня, която цял ден да мие чинии, пере и почиства праха. Габе решава, че трябва да измисли нещо, за да освободи жените от тази "неблагодарна и безкрайна работа".

"В днешно време къщите се проектират, така че жените да прекарват голяма част от времето си на колене. Това е безумие", споделя тя.

Габе започва да прави груби чертежи на къща, която да се почиства сама. Звучи налудничаво, но в градчето Нюбърт тя се заема да реализира идеята си. И успява!

 

Когато мечтите се превръщат в реалност

В края на 60-те и началото на 70-те години в щата Орегон, Франсис започва да строи къща в бунгало от бетон с обща площ от 1000 кв. м. След десет години усилен труд и 15 000 долара лични средства, тя успява да създаде къщата, за която всяка домакиня мечтае. Но предизвикателствата за изобретателката тепърва започват.

схема на системата за почистване
 Чертеж на системата за почистване, която Франсис изгражда в продължение на 10 години

 

Как работи самопочистващата се къща?

Този сложен механизъм за почистване се задейства от система от пръскачки, която е инсталирана на тавана.
Принципът е следният: първата струя разпръсква смес от вода и сапун по стените и пода, а втората изплаква с чиста вода. След това струя с топъл въздух изсушава всичко. И целият този процес само с натискането на едно копче и за по-малко от час.

система за почистване
Компютърна визуализация показва как е изглеждала системата за почистване, която Габе изобретява

 

А мръсните чинии?

система за почистване на мръсните чинии
 Габе в кухненското помещение, което е като съдомиялна машина

Почистването на мръсните чинии се извършва в специално кухненско помещение, оборудвано с шкафове. Чиниите, купите и други принадлежности се поставят на рафтовете и се измиват със същата система от пръскачки.

Как се почистват дрехите?

Габи проектира сложен механизъм, при който дрехите се изпират и изсушават, докато висят върху закачалки в специален шкаф, който наподобява сушилня. След като изсъхнат верига (от въжета) ги прибира в гардероба.

А през това време Габи се крие под чадър и наблюдава целия процес.

Предпазване от щети

Естествено, никой нормален дом със завеси, тапицерия и дървени мебели, не може да издържи на водната струя. Габе предвижда и това. Тя покрива подовете с лак, мебелите с акрилна смола, а чаршафите остават сухи, благодарение на тента, която се спуска над леглото. Има и калъфи за книги, електроуреди и специални стъклени шкафове за съхранение на картините.

 

Разочарования

Със сигурност изобретението на Габе е новаторско за времето, в което живее, но тя не получава нужната подкрепа от институциите, както и необходимите инвестиции, за да продължи нататък. Нейната къща остава единствен модел за творението, с което Габе се стреми да освободи жените от домашните им задължения.

Франсис посреща посетители в дома си
 Собственичката посреща туристи в дома си. Тя ги развежда из къщата, като им показва как тя се "самопочиства".

Въпреки всичко жената не се отказва. Тя създава макет на дома си, с който обикаля из страната и организира конференции в университети и организации за жените с надеждата да спечели пари. Със същата цел Габе започва да организира обиколки с гид в къщата си и да показва на туристи своя уникален за света модел.

Забрава и самота

Франсис Габе
Последните години от живота си изобретателката прекарва в самота

След като двамата й сина умират, Франсис е принудена (от внуци и правнуци) да напусне дома си и да прекара остатъка от живота си в старчески дом.

Велик изобретател или смел мечтател? И до днес едва ли някой ще разбере този "сложен механизъм", наречен Франсис Габе. Но тя е пример за човек, който до последно се бори за мечтите си, без да се страхува от провал.

източник: bbc.com

снимки: nytimes.com; dailymail.co.uk

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияЛюбопитноСоциални грижиЗдравни съвети