Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Русата коса се е появила преди 11 хиляди години през последната ледена епоха

Русата коса се е появила преди 11 хиляди години през последната ледена епоха

Русата коса се е появила преди 11 хиляди години през последната ледена епоха - изображение

Русата коса се свързва предимно с народите от Северна Европа. Въпреки това хора с руса коса се срещат и в Азия, Африка и Океания. Тази особеност е свързана с подбрана от еволюцията група хора, които са преминали през генетична мутация, благодарение на която се е появил този цвят коса.

Наистина, в държавите от Скандинавия русата коса е най-често срещана, в сравнение с други части на света. Смята се, че само около 2 % от населението по света е със светла коса. Генът, който отговаря за цвета на косата, известен като MCIR, има 7 разновидности в Европа, което дава възможност за различни оттенъци на косата и очите, както и за различни комбинации от тях.

Уйгурскo момиче в Turpan, Синцзян, Китай

Появата на гена, който отговаря за русия цвят коса, е проследена до последната ледена епоха преди 11 000 години. Изследването е направено от учени от 3 японски университета. Според техните заключения генетичната мутация се осъществила около 9 000 г. пр. н. е., в резултат от различни природни и еволюционни фактори.

Често срещано обяснение в научната литература е, че еволюцията на светлата коса е била отключена заради нуждата от синтез на витамин D и по-ниските нива на слънчевата светлина в Северна Европа. По-светлите типове кожа са свързани с липса на пигментация; при климата в северните страни кожата не се нуждае от толкова голяма защита от слънцето. Според тази теория, по-често срещаната руса коса в северните ширини на континента е еволюционна средство за предотвратяването на рахита, заболяване, причинено от ниските нива на витамин D в човешкия организъм.

Русо момиче от република Вануату, Тихия океан

Според друга алтернативна хипотеза, представена от канадския антрополог Питър Фрост, произходът на русата коса е много по-сложен. Според Фрост еволюцията на русата коса не е била постепенен процес, предизвикан от генетична мутация: по-скоро представлява внезапно явление, причинено от друг аспект на еволюцията, наречен „сексуален подбор“. Фрост обяснява, че в края на последната ледена епоха мъжките индивиди в Северна Европа били значително по-малко от женските, и конкуренцията между жените за подходящ семеен партньор била неумолима. Русата коса и сините очи накарали някои жени да изпъкват на фона на останалите, което направило намирането на партньор много по-лесно. Затова русата коса и сините очи означават здрав партньор, който осигурява оцеляването на тези гени през поколенията.

Засега не съществува общоприета и научно обоснована теория за произхода на русата коса. Но учените са единодушни, че еволюцията на русата коса се е случила повече от веднъж; тази хипотеза е най-застъпвана в научните среди по света.

източник: thevintagenews.com

по статията работи: Величка Мартинова

2.3, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлИстория