Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Регина Колесникова – руската манекенка, наричана „красивото оръжие на Кремъл”

Регина Колесникова – руската манекенка, наричана „красивото оръжие на Кремъл”

Регина Колесникова – руската манекенка, наричана „красивото оръжие на Кремъл” - изображение

Регина Колесникова /по съпруг Збарска/ е легендарна съветска манекенка, чиято трагична съдба продължава да вълнува модните среди и до ден днешен. Тя е една от онези звезди, които оставят ярка, но и трагична следа в модния небосклон – подобно на други известни модели като Джиа Каранджи и Ребека Шейфър.

Самоубила ли се е или е била отровена?

Първата звезда на модния подиум на модната къща Кузнецки е една от онези личности, чиято история трябва да започне отзад напред. Манекенката умира през октомври 1987 г. По това време в Москва никой не знаел какво се е случило с Регина. Около смъртта й се носели две версии – според едната била отровена с медикаменти, а според другата се била самоубила.

Последните си мигове на този свят 51-годишната легендарна манекенка прекарала в психиатрична клиника. До нея била намерена и една синя тетрадка – дневник, който Регина водила много години. В последствие този дневник се превръща в един от главните исторически документи, които разказват за тъмната страна на съветската мода.

Неясна биография

Макар и странно, за детските години на Регина не се знае почти нищо. Първият сигурен факт от нейната биография е, че на 17 години (1953 г.) момичето тръгнало да покорява руската столица. Според една от версиите родният град на Колесникова е Санкт Петербург. Майка й била циркова актриса, а баща й – гимнастик, родом от Югославия. И двамата се отдали на цирковото изкуство и дали Регина в сиропиталище.

Европейска красота

В края на 50-те години в модната къща Кузнецки се появява яркият модел Регина Колесникова. По това време тя още учела в икономическия факултет на Руския държавен институт по кинематография. Регина се откроявала не само с външния си вид, но и със своите изискани маниери. Тя бързо се превърнала в манекенка № 1 на модната къща, въпреки че краката й били далеч от стереотипа за красота. Нещо повече, кривите й крака се превръщат в нейна запазена марка и чар и тя помага на много жени с подобни проблеми да преборят комплексите си.

Началото на модната кариера на Регина съвпада с първия полет на човек в космоса и началото на съревнованието между САЩ и СССР във всички сфери на живота – включително леката промишленост и модата. През 1961 г. московската дизайнерка Вера Аралова предизвиква фурор в Париж със своята модна колекция. Публиката за първи път вижда високи ботуши с ципове и то върху краката на съветски красавици, включително и на Регина.

През 1967 г. в Москва се състои първият международен моден фестивал, в който участвали водещи западни модни къщи. На него Регина се появява в красива рокля „Русия”, вдъхновена от руската иконопис. Руското списание „Мода” се разпространява по целия свят, а Регина Колесникова се превръща във визитната картичка на СССР.

Моделиерът Вячеслав Зайцев подстригва манекенката като момче и създава образа на италианска красавица, за който допринасяли и бледото й лице, бадемовидните й очи, пълни с болка, и липсата на усмивка.

Великият Фелини веднъж казва, че красотата на Регина може да се сравнява единствено с красотата на италианската актриса София Лорен. На руската манекенка се възхищавали Пиер Карден, Ив Монтан и дори диктаторът Фидел Кастро.

Неудачен брак

С участието си в модното шоу на Аралова Колесникова заявила пред целия свят, че в Съветският съюз също има мода. Списанието Paris Match я нарекло „красивото оръжие на Кремъл”. И така Регина официално започнала работа като манекенка, като получавала по 76 рубли на месец. Тя обожавала пътуванията в чужбина и да се среща с известни личности.

С пика в кариерата на Регина, започва и печална страница в нейната биография. Тя се омъжва за младия и перспективен художник Лев Збарски, син на Борис Збарски, който балсамира тялото на Ленин. Този брак донася на манекенката много слава и високо положение в обществото, но и привлича вниманието на органите на реда.

Регина забременяла. Тя мечтаела за син, умен като баща си, и за дъщеря, красива като майка си, но манекенката се сблъскала с опозицията на своя съпруг, който виждал в нея своята муза, а не жена, която сменя пелени. Поради тази причина Регина решава да направи аборт, а след това се опитва да потисне вината си с антидепресанти.

Красота и политика

Някои от приятелите бохеми на Лъв били сътрудници на КГБ. Регина постепенно също навлиза в тези среди и започва да събира информация за известните личности, които посещават столицата. Тя владее още два езика, на които можела да води интелигентен разговор, след което трябвало да дава подробен писмен отчет. Един от обектите й на наблюдение бил самия Ив Монтан. Така Регина се превръща в тайното оръжие на СССР и заложница на собствената си красота.

Регина била елитна манекенка и често пътувала в чужбина. Тя и колегите й постоянно били под зоркото око на „хора в цивилни дрехи”. Същевременно отношенията й с мъжа й не вървели – той не искал да имат деца и често й давал поводи за ревност. Скоро бракът им се разпаднал – Лев оставил съпругата си заради друга жена. Когато узнала, че новата му съпруга го дарила с дете, нещо което художникът категорично отказвал с нея, тя била меко казано съсипана.

100 нощи с Регина

Красавицата успява да се справи със силната депресия и с помощта на заместник директора на модната къща Елена Степановна Воробей се върнала на модния подиум.

Регина започва романс с млад югославски журналист, който само я използва, за да се домогне до славата. Скоро под негово авторство на немски се появила книгата „100 нощи с Регина Збарска”, в която описва откровени еротични сцени с манекенката и дава пълна информация за връзките й с Централния комитет на КПСС и с видни активисти на антисъветската пропаганда. В книгата се споменават и доносите й за други манекенки. Дали написаното е вярно – все още остава загадка…

Сломена психика

Неудачите в кариерата и личния живот повлияли пагубно на бившата прима. Този път антидепресантите не й помагали и тя не можела да дефилира по модните подиуми. За известно време някогашната звезда дори работи като чистачка в една модна къща.

Регина посещава психоболница и дори извършва опит за самоубийство. В бъдеще тя страда все повече от явни пристъпи на мания за преследване и депресия.

Последен шанс

Психоболницата, депресията и медикаментите променят много някогашната прима, но тя все пак е твърдо решена да се върне на модния подиум. Тя започва работа при един стар свой приятел – Вячеслав Зайцев. Но психиката й е сломена и тя отново се озовава в клиниката за психично болни. Там решават, че е опасна за обществото и я задържат в изолация. До края на дните се Регина остава в болницата под наблюдение.

Самоубийство

При третия си опит за самоубийство 51-годишната Регина най-сетне постига целта си – тя умира в следствие на отравяне със сънотворни през 1987 г. Според една от версиите тя умира в дома си, не в болница – твърдят, че са я намерили в апартамента й с телефон в ръка. Колегите й от Модната къща не идват на погребението й, а тялото й било кремирано.

Обстоятелствата около смъртта й остават неизяснени, а гробът й е неизвестен и до днес.

източник: ladyforever.ru

снимки: beautifulrus.com; soviet-art.com; aif.ru

Още по темата:

4.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноСоциални грижиНовиниСпорт