Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Проектират небостъргач, който ще виси от астероид

Проектират небостъргач, който ще виси от астероид

Проектират небостъргач, който ще виси от астероид - изображение

Вече сме чували за въздушни градини и китайски градове, носещи се в Тихия океан, но експерименталната архитектура току що направи още една крачка напред към бъдещето. Архитекти от Ню Йорк разкриха плановете си да построят небостъргач, който ще виси от астероид на 50 000 км във въздуха. Да, точно така, прочетохте правилно.

Компанията Clouds Architecture Office представи своя проект за кулата, наречена Аналема – небостъргач, който не просто ще бъде най-високата сграда в света, но също така ще виси от уловен в орбита около Земята астероид.

Висящ небостъргач

Според сайта им кулата ще използва специална система, благодарение на която сградата ще виси от орбитиращия астероид на ултра здрави въжета. Компанията твърди, че в бъдеще улавянето на астероид няма да е нещо толкова необичайно, давайки за пример мисията на НАСА, която планира през 2021 г.  да улови и пренасочи астероид – въпреки че тя не е включена в бюджета на космическата агенция и бъдещето й не е съвсем сигурно.   

Орбитата на астероида ще образува осморка и ще преминава и над двете полукълба над важни градове като Хавана, Панама и разбира се Ню Йорк, и ще се връща на същото място, от където е тръгнал.

Според проекта кулата ще е нещо повече от огромен небостъргач и ще прилича по-скоро на носещ се във въздуха град, фрагментиран на тематични части – зона за хранене, за пазаруване, за забавление, обществени офиси, градина, земеделски сектор, жилищна зона и дори място за религиозни служби.

Висящ небостъргач

Кулата ще се възползва от уникалното си разположение и ще се захранва посредством слънчеви панели. Специална филтърна система ще черпи вода от облаците.

Дали този мащабен футуристичен проект някога ще бъде осъществен, е все още рано да предположим. Съществуват много въпроси, които чакат своя отговор: как ще се качват и слизат хората? Как ще се справя с лошите атмосферни условия? И най-важният от всички: как въобще ще уловим и задържим астероид в орбита около Земята?

Вече ви звучи просто като мечта, вдъхновена от фантастични филми като "Междузвездни войни", нали? Въпреки това не бива да отписваме напълно футуристичния план на Clouds Architecture Office, тъй като технологиите се развиват с главоломна скорост и е твърде вероятно учените да намерят решение на всички проблеми, които стоят пред осъществяването му.

източник: iflscience.com

по статията работи: Величка Мартинова

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайл