Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Предимството да си тъжен: по-добра памет и по-развито чувство за справедливост

Предимството да си тъжен: по-добра памет и по-развито чувство за справедливост

Предимството да си тъжен: по-добра памет и по-развито чувство за справедливост - изображение

Много книги за самопомощ, стотици лозунги с положителни послания и медии описват погрешно щастието като уникално и крайна цел на човешкото съществуване, незаслужено придавайки негативно значение на останалите емоции. За щастие, има хора, които се опитват да променят това схващане, като създателите на Inside Out – филм, който показва колко необходими са всички чувства, за направляването на „кормилото на живота“ на даден човек.

Но до каква степен са необходими всички емоции? Защо еволюцията е запазила някои чувства като тъга или страх, а не само заветното щастие?

Скърби, за да бъдеш щастлив

тъжен човек

Професорът по психология Джоузеф Пул Форгас от Университета на Нов Южен Уелс обяснява причините, поради които "негативните чувства" носят на хората разнообразни ползи, при условие, че те не се превръщат в хронични, което води до психични разстройства като депресия.

По същия начин като страха, негативизмът, който притежават живите същества, носи състояние на тревога, което им позволява да предвидят опасностите и да не се вглъбят в спокойствието на позитивното мислене.

Скръбта подобрява паметта и стимулира комуникацията. От една страна е прието да се проявява съпричастност към тъжните хора. От друга е установено, че негативността лесно прави хората самоуверени, не само по отношение на тяхното поведение в обществото, но и им помага да бъдат по-мотивирани и да постигат личните си цели.

Що се отнася до това как се обработват мислите, „негативният фон“ помага да се анализират по-добре ситуациите, да се направят по-справедливи заключения. Това може да се потвърди от различни случаи на съдии, чиито присъди обикновено са по-точни, когато се намират „в състояние на тъга“.

Всички тези примери са доказани в проучване, при което учените оценили някои познавателни способности на група хора след предизвикване на негативни емоции чрез снимки и видеоклипове.

В заключение, те изказват твърдението, че да се придържате към вечния стремеж към щастие не е начина да постигнете пълноценен живот. Нещата невинаги са такива, каквито изглеждат, и тъй като традиционните методи за „търсене на щастие“ могат да бъдат един огромен източник на неудовлетвореност, опитайте се да живеете с тъгата, която може да бъде вашия ключ към успеха.

източник: elespanol.com

снимки: pixabay.com

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиСпортНовини