Начало Лайфстайл Интимно Порното е причина за много от сексуалните проблеми на двойките

Порното е причина за много от сексуалните проблеми на двойките

Порното е причина за много от сексуалните проблеми на двойките - изображение

Интернет порнографията е една бързо разпространяваща се и широко достъпна технология. Всяка година в САЩ тази индустрия печели по 13 милиарда долара. Девет от 10 момчета откриват порното, преди да са навършили 18 г., а потребителите от мъжки пол са с 54.3 % повече от жените. До 2017 г. повече от 1 милиард хора ще използват мобилни приложения за порно сайтове по целия свят.

Не е правилно да се изказват обобщаващи твърдения, касаещи подобна огромна аудитория – като например дали порното е полезно или вредно за брака и отношенията между партньорите. Разбира се, това е въпрос на гледна точка. Някои проучвания свързват гледането на порно с положителни ефекти като увеличаване на сексуалните познания и по-либерални сексуални предпочитания. Но как влияе върху интимния ни живот?
Истината е, че е установена връзка между гледането на порно и сексуалните проблеми при някои двойки (въпреки че информацията се отнася предимно за хетеросексуални моногамни връзки).

Гледането на порно се свързва с увеличено напрежение в семейството, риск от раздяла, намаляване на романтичната интимност между партньорите, сексуална незадоволеност, висок риск за изневяра и натрапчиво или пристрастено сексуално поведение. Но това не означава автоматично, че порното е причина за проблемите между всички двойки. Всъщност порното може да е следствие от тези проблеми.
Харвардският професор по психология Деирдре Барет твърди, че интернет порнографията е разновидност на онова, което учените наричат „свръхестествен стимул”. Това е изкуствено преувеличаване на естествените фактори, които са причина за нашата сексуална възбуда.

Инстинктивното поведение при редица видове може да бъде използвано от учените за създаване на свръхестествени версии на нормалните дразнители. Например, докато естественият инстинкт на женската птица е да топли малките си, пъстри яйца, тя би ги изоставила, ако й предоставят по-големи и по-шарени от нейните. С времето тя напълно ще изгуби интерес към своите яйца, тъй като инстинктът й към тях е бил надвит от по-големите и изкусителни яйца.

По подобен, но много по-сложен начин, интернет порнографията предлага на потребителите свръхестествено сексуално преживяване. От една страна те се възбуждат от свръхестествените тела, които правят свръхестествен секс. От друга, те се възбуждат и от възможността да избират измежду много свръхестествени виртуални преживявания и да гледат отново, спират на пауза, повтарят определени моменти, когато и където си поискат.
Главното опасение на учените е, че естествената възбуда на хората от нормалния секс може да намалее поради прекомерното гледане на виртуален секс. Причините за това може да са скованият отговор към еротичните стимули на партньора и непреодолимата жажда за „хитове” при най-запалените и пристрастени потребители.

Често срещан проблем при омъжените двойки е еректилната дисфункция при мъжа. Тя се изразява в това, че вследствие от прекаленото гледане на порно партньорът спира да се възбужда от собствената си съпруга и, за да правят секс той има нужда от стимуланти – като да си пуснат малко от любимото му хардкор порно или да си представя сцени от него, докато е с жена си. Той остава незадоволен физически и емоционално, което го принуждава да гледа още повече порно, макар и с чувство на вина.

Някои обсебени от порното партньори решават подобни проблеми, като пренесат някои от елементите на виртуалното порно в своята спалня, за да направят секса свръхестествен и достатъчно задоволителен. Това може да се изразява в пресъздаването на различни фантазии, играенето на „роли”, употребата на секс играчки или дори предложения за тройки или оргии, с които всъщност се опитват да манипулират действителността.

Проучванията са фиксирали и друг проблем - намаляване на доверието и връзката между партньорите, тъй като някои жени възприемат порното като вид предателство и изневяра.

„Ние сме създали тези технологии, но не е ясно как те еволюират и оформят нашата култура,” казва културният антрополог Мизуко Ито.

Парадоксално, колкото и свързваща да е дадена технология, изключително важно е да разбираме и обсъждаме нейната роля при създаването и увеличаването на дистанцията между хората.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиЗдравни проблемиПсихологияАнкетиИсторияИнтервютаНовиниАлт. медицинаТестовеФизиологияОрганизацииЗдравни съветиНаправления в медицинатаСоциални грижиСпециалистиХранене при...РецептиЛеченияБотаникаСпорт