Начало Лайфстайл Интимно Любов и секс Полиамория или разчупване на моногамния стереотип

Полиамория или разчупване на моногамния стереотип

Полиамория или разчупване на моногамния стереотип - изображение

Алекс Шансон е нервна, тъй като ще бъде домакин на петъчна вечеря. Иска всичко да мине добре, защото на гости и идват… нейните любовници.

"Да готвиш за човека, когото харесваш, е достатъчно трудно, но за трима вече е твърде стресиращо" споделя тя.

Шансон е полиаморна, което означава, че има няколко романтични и сексуални партньори, които са наясно за съществуването на всеки един. Тя се намира в полиаморна връзка заедно с Уилям, Майк и Лаура. Всички те поддържат интимен контакт не само с Алекс, но и помежду си.

За подобен тип връзки Шанон споделя, че са прекрасни, тъй като не натоварваш един човек изцяло със себе си, а се разпръскваш към различни личности, с които имате и различни допирни точки.

Полиаморията, позната още като взаимна немоногамност, изглежда набира популярност сред младите, макар че може да се разглежда и като нещо съществувало отдавна, което започва да се разбулва едва сега. Тя идва под много форми: от отворени връзки до необвързани хора, които се определят като полиаморни, но не са в част от такива групови отношения. Но, независимо дали обвързани, или не, тези хора се характеризират основно с отхвърлянето на моногамията.

Към коментарите си Шансон добавя: "Това, което винаги съм мразела в моногамията и брака, е идеята за притежание на другия, или пък представата за него като твоя половина. Сякаш сам не си достатъчно пълноценен човек. Хубавото на полиаморията е, че не съм нечие притежание, както и аз самата не съм собственик на никого. Всички сме свободни."

Полиаморията изживява своя културен момент в наши дни с популярни двойки като Уил Смит и Джейда Пинкет, които публично изявяват своята немоногамност. 

 Уил Смит и Джеда Пинкет-Смит

Полиаморията всъщност не е нещо ново. Още през 60-те години на миналия век се говори за свободна любов и полигамия, но в съвремието понятията придобиват приемственост през хора, които са били моногамни, но заради целия дигитален свят, който ги заобикаля, не са устояли на изкушенията.

Хората, изповядващи полиаморията, отхвърлят поетапното развитие на връзката и самият й край. Вместо това, те се впускат по течението на множеството си отношения, оставяйки се водени от естествения им ритъм. Най-гоненият идеал днес е да имаш семейство, къща и деца, но идващото поколение не се стреми вече към това.

Разбира се, да си полиаморен не е просто един безгрижен живот. За да бъде такъв, човек трябва да умее да разплита огромното кълбо от човешки емоции, като особено важна тук се явява ревността. Най-големият мит за полиаморните хора е, че те не изпитват това разяждащо чувство. Напротив, то е част от човешката природа, но всъщност за него не е виновен другият партньор, а вътрешната несигурност на човека, който го изпитва.

Ако не сте сигурни дали полиамория може да Ви пасне, то пробвайте следния мислен експеримент. При идеята, че Вашият партньор има дори някакви начални романтични отношения с друг човек, Вие изпитвате: удоволствие, похот, безразличие или убийствена ярост? Е, ако почувствате последното, значи полиаморията не е за Вас.

Редактор: Милена Минчева

Източник: theguardian.com

Снимки: theguardian.com; billboard.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайл