Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Полезни ли са за здравето ергономичните бюра

Полезни ли са за здравето ергономичните бюра

Полезни ли са за здравето ергономичните бюра - изображение

Ергономичните бюра, които позволяват работа в изправено положение, се провъзгласяват от много компании като най-доброто решение за справяне с вредния заседнал начин на живот. Ново изследване, чиято цел е да установи ползите и вредите от популярните офис мебели, твърди, че негативните последици за здравето са значителни. Според учените ергономичните бюра не подпомагат продуктивността на работното място, като в същото време причиняват физическа болка.

Крака на жена Бейкър и колегите й от два австралийски университета публикуват резултатите от експеримента си в академичното списание Ergonomics. В статията си изследователите разглеждат краткотрайните ефекти от продължителното стоене в изправено положение за офис работа върху тялото и когнитивните функции. Предишни научни публикации са намерили доказателства за дълготрайните последствия от новата практика, които често включват подуване на прасеца и разширени вени.

Австралийските изследователи са анализирали данните на 20 участници, които са използвали компютри на ергономични бюра в продължение на два часа в лабораторна обстановка. Преди експеримента и по време на самата работа всеки индивид уведомява учените относно физическото си състояние. След приключване на двата часа, когнитивните функции на участниците се записват, както и напрежението и умората на мускулите им.

Един от участниците не успява да завърши експеримента, като се отказва на 74 минута поради непоносим дискомфорт. Повечето посочват, че ако зависи от тях, биха се отказали след близо 80 минути. Резултатите от изследването посочват, че използването на ергономични бюра повишава дискомфорта във всички части на тялото, като същевременно води до понижаване на концентрацията. Добрата новина е, че продължителното стоене в изправено положение се свързва с по-честа проява на креативност и проницателност.

Австралийските учени твърдят, че е желателно да се спортува, независимо от естеството на работата. Заседналият начин на живот е опасен за здравето, но ергономичните бюра не са решението на проблема. Физиотерапевтът Алън Тейлър споделя пред списанието The Telegraph, че популярността на ергономичните бюра не се базира на научни доказателства, а на успешна маркетинг кампания.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: bigthink.com
Снимки: pixabay.com; unsplash.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноАлт. медицинаЛеченияСпортНовиниСнимкиХранене при...ПсихологияЗаболявания (МКБ)ДиетиВидеоИсторияБотаникаФизиологияКлинични пътекиПроизводители