Начало Лайфстайл Интимно Любов и секс Писането на съобщения със сексуално съдържание е едновременно освобождаващо и обективизиращо

Писането на съобщения със сексуално съдържание е едновременно освобождаващо и обективизиращо

Писането на съобщения със сексуално съдържание е едновременно освобождаващо и обективизиращо - изображение

Според прочуване хората, които се увличат в писането на съобщения със сексуално съдържание, го намират за освобождаващо, но и обективизиращо отсрещния човек.

В изследване, проведено върху 361 студенти от Хонконг и публикувано в журнал за сексуални изследвания, са зададени въпроси на участниците за тяхното сексуално поведение, притеснение и срам от външния им вид, контрол на тялото, както и до каква степен изпитват комфорт да бъдат голи. Данните разкриват, че хората, които пишат сексуални съобщения по-често, обикновено се чувстват по-комфортно спрямо собствената си голота.

Установено е също, че те изпитват по-силно притеснение спрямо външния си вид и са по-склонни да се съгласят с твърдения като: "През деня често мисля за това как изглеждам", както и "Чувствам се засрамен от себе си, когато не съм положил усилие да изглеждам по-добре."

Съавторът на проучването и доцент в "Ritsumeikan University", Токио, Марио Льонг коментира:

"Когато направих по-задълбочено проучване на литературата, забелязах наличието на противоречиви идея относно съобщенията със сексуално съдържание: те обективизират телата на момичетата и жените, но освен това действат като платформа за възрастните, които искат да експериментират със сексуалността си и да погледнат на телата си по начин, който се различава от типичното медийно представяне."

Жена
"Затова започнах да се интересувам от провеждането на емпирично проучване, което да изследва кое твърдение от горепосочените е по-точно и обосновано, както и да разбера природата на писането на такива съобщения."

Той също така разкрива, че в сравнение с хората, които не пишат сексуални съобщения, тези, които го правят, обикновено проявяват повишени нива на срам и притеснение от тялото си, както и потребност да наблюдават фигурата си в по-голям период от време.

Добре е да се има предвид, че хората, които изпращат съобщения от такъв тип, се чувстват по-комфортно със собствената си голота – нещо, което предишни проучвания свързват със сексуалната откритост и удовлетворение.

"Не трябва да се фокусираме изцяло върху негативните аспекти от писането на сексуални съобщения, но и не трябва да забравяме, че те могат да бъдат овластяващи", добавя Льонг.

Той признава, че проучването идва със своите ограничения и заключенията относно обективизирането и овластяването не могат да бъдат напълно сигурни. Според него това изследване не решава нито един от проблемите, свързани с порнографските изображения и незаконното им разпространяване.

"Надявам се работата ми да стимулира повече дискусии относно въздействието на дигиталните технологии върху човешката сексуалност, както и да затвърди бъдещите ни концепции за пола и сексуалността."

По статията работи: Наталия Тотева

Източници: independent.co.uk, pexels.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниЛюбопитноЛайфстайлНормативни актовеАнкетиСнимкиИсторияФизиологияЗдравни проблемиОрганизацииЗдравни съветиНаправления в медицинатаТестовеХранене при...РецептиЛеченияСоциални грижиАлт. медицинаСпециалистиБотаникаСпорт