Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Нова опасна мода: консумация на сурово и развалено месо

Нова опасна мода: консумация на сурово и развалено месо

от 12 май 2021г.
Редактор: Даниела Пройчева
Нова опасна мода: консумация на сурово и развалено месо  - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

В интернет пространството навлезе опасна и нелепа „мода“, свързана с храненето. Ще повярвате ли, ако ви кажем, че става въпрос за консумацията на изгнило и разложено месо, което не е минало термична обработка? Точно така. Група интернет потребители вярват, че разваленото месо е по-вкусно от сготвеното.

Преди 300 000 – 400 000 години първобитните хора откриват огъня и разбират, че в него могат да приготвят остатъците от животинските кости и да си устроят вкусна вечеря. Практиката месото да се подлага на топлинна обработка продължава и след това, тъй като високата температура унищожава бактериите, прави го по-крехко и подобрява вкуса му. Според някои учени лошата му миризма е предизвикана именно от бактериите, които по този начин отблъскват хората и храната остава само за тях.

Но не всеки вярва, че сготвеното месо е по-вкусно и полезно. Има хора, които предпочитат суровото, а в някои случаи дори развалено, месо. Под „развалено“ нямаме предвид съхранявано неправилно за едно денонощие и със съмнителен аромат. Става въпрос за месеци, дори години, в които то гние, повърхността му се покрива с бактерии, а цветът му е напълно променен.

Защо според някои хора изгнилото месо е по-вкусно?

Привържениците на развалената храна споделят, че след нейната консумация изпитват еуфория. Не е ясно на какво се дължи тя – дали в мозъка се задейства непознат механизъм или дехидратацията и делириумът след причиненото стомашно разстройство оказват своя ефект. Някои определят вкуса като по-кисел от този на обикновената пържола и го сравняват с този на сиренето. Други споделят, че суровото, изгнило месо просто ги кара да се чувстват добре.

Не е ли опасно обаче? Отговорът до голяма степен зависи от мястото и времето, за което храната е оставена на открито.

Консумацията на месо, което не е преминало термична обработка, се практикува от години и не е задължително да крие рискове за здравето ни. Стекът Тартар например се приготвя от сурово телешко месо и се харесва от хората. Голяма част от месните деликатеси са изсушават при точно определени условия, без да се обработват на висока температура, но също са предпочитани на трапезата ни. В Исландия е много популярен деликатесът от месо на Гренландска акула, наречен Hákarl. Той ферментира месеци наред, като понякога просто се оставя на земята, докато процесът по ферментация приключи.

Ферментация на месото

Едва ли има нужда да подчертаваме, че между развалено и ферментирало месо има огромна разлика. Ферментацията се извършва контролирано при условия, които благоприятстват развитието на полезни микроорганизми в месото. Загниването влошава вкусовите качества на храната и я замърсява с опасни микроби.

Рискове за здравето след консумация на развалено месо

Някои от почитателите на разваленото месо всъщност го консумират ферментирало, но други наистина се хранят с изгнило, което е повече от опасно, защото може да доведе до неприятни, а понякога и смъртоносни, чревни инфекции с бактерии като например Staphylococcus aureus, salmonella и други. Ето защо не е изненада, че привържениците на храненето с изгнило месо страдат от сериозни стомашни разстройства и тежка форма на диария, която крие големи рискове както за здравето, така и за живота им. Острото хранително отравяне често завършва с хоспитализация, а в най-добрия случай е придружено от болки, гадене и повръщане.

Котките, кучетата и други животни могат да се хранят с всякакво месо и обикновено неговото качество не е от голямо значение за тях. С хората не е така. Стомашната киселина няма способността да унищожава особено опасните за нас бактерии, които живеят в някои храни и яйцата. Възможно е за някои консумацията на изгнило месо да няма последствия, но за други да се окаже животозастрашаваща.

Ако случайно сте решили да пропуснете готвенето и да го консумирате сурово, то поне се уверете, че е преминало нужния процес на ферментация, за да си спестите някои неприятни здравословни проблеми. 

Източник:

iflscience.com/health-and-medicine/some-people-are-eating-raw-rotten-high-meat-left-to-decompose-for-months
Снимка: freepik.com

Още по темата:
  • Момиче не консумира месо в продължение на 9 месеца -  резултатите са противоречиви Момиче не консумира месо в продължение на 9 месеца - резултатите са противоречиви
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
14.70лв. / 7.52 €

ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.

ВИНО ДАРОБАС ПИНО НОАР ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
14.70лв. / 7.52 €

ВИНО ДАРОБАС ПИНО НОАР ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.

ОЗОНАТОР ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ TQ-D34
850.00лв. / 434.60 €

ОЗОНАТОР ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ TQ-D34

Безплатна доставка за България!

Коментари към Нова опасна мода: консумация на сурово и развалено месо

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Нова опасна мода: консумация на сурово и развалено месо
    www.framar.bg 
    на 22 December 2025 в 01:20
    Коментирайте "Нова опасна мода: консумация на сурово и развалено месо "

СТАТИЯТА е свързана към

  • Красота и стил
  • Нашето тяло
  • Как и колко да варим различните видове месо
  • Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)
  • Чия, чиа
  • Защо консумацията на сурово месо е опасна за здравето
  • Защо е полезно да ядем гъше месо
  • Накиснете месото в солена вода, за да го изчистите от кръвта
  • Диета Карнивор - основана единствено на месо
  • Измиването на пилешкото месо преди готвене крие риск от разпръскване на опасни бактерии
  • Отслабване и детоксикация чрез суровоядство
  • С какво се е хранила Европа през Средновековието?
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Доживотен затвор за френския лекар Фредерик Пешие, отровил 30 душиДоживотен затвор за френския лекар Фредерик Пешие, отровил 30 души

Доживотен затвор за френския лекар Фредерик Пешие, отровил 30 души

от 19 дек 2025г.Прочети повече
Тръмп изключи марихуаната от списъка с най-опасните наркотициТръмп изключи марихуаната от списъка с най-опасните наркотици

Тръмп изключи марихуаната от списъка с най-опасните наркотици

от 19 дек 2025г.Прочети повече
Билки и билкови рецепти при задухБилки и билкови рецепти при задух

Билки и билкови рецепти при задух

от 19 дек 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Да си поговорим честно за ПМС, хормоните и "онези дни"...

преди 11 дни, 12 часа и 20 мин.

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 51 дни, 14 часа и 17 мин.
Всички

АНКЕТА

Ще гласувате ли на предсрочните парламентарни избори?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ОСТРОВИТ АРГИНИН НЕОВКУСЕН прах 210 г

ОСТРОВИТ ЧЕСЪН БЕЗ МИРИС капсули * 60

СИБИРСКА ЧАГА ИМУНО ЩИТ саше * 15 VERDE VITA

ДИФЪРЪНТ ФАРМ ПРОСТЕЙТ КЕЪР капсули * 30

ДР. ЗОЛ ДЖИНДЖИКЮР СПРЕЙ 20 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ХЕРБИТУСИН СИНУС И ГЪРЛО пастили * 12

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 дек 2025г. в 12:47:24

ПУЛМИКОРТ суспензия за небулайзер 0.25 мг / мл 2 мл * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 дек 2025г. в 12:45:19

ХЕРБИТУСИН СИНУС И ГЪРЛО пастили * 12

Коментар на: Явор от 19 дек 2025г. в 12:36:25

ПУЛМИКОРТ суспензия за небулайзер 0.25 мг / мл 2 мл * 20

Коментар на: Д.А. от 19 дек 2025г. в 11:06:43

ДЖАРДИНС таблетки 10 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 дек 2025г. в 10:50:55
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival