Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Необичайни факти за света, които вероятно няма да намерите в енциклопедиите

Необичайни факти за света, които вероятно няма да намерите в енциклопедиите

Необичайни факти за света, които вероятно няма да намерите в енциклопедиите - изображение

Светът е невероятно място. Вие си мислите, че знаете всичко, но сме убедени, че ще се изненадате от следващите необичайни факти?

Знаете ли, че 1/10 от световните запаси от злато принадлежат на индийските домакини? Освен това има село, в което жителите страдат от сънна болест, която ги кара да спят цяла седмица!

Следващите факти са толкова необичайни, че може да искате да ги споделите с приятелите и семейството си.

 • Стивън Спилбърг е проявявал желание да режисира филм за Джеймс Бонд, но получава отказ. След като споделя проблема си с приятеля си Джордж Лукас, той му казва, че има идея за филм, подобен на Джеймс Бонд, но много по-добър. Така се поставя началото на филмите за Индиана Джоунс.
 • Бебешките слонове смучат хоботите си така, както човешките бебета смучат биберон.
 • 1/10 от световните запаси от злато принадлежи на индийските домакини. Те са собственици на повече злато от САЩ, Швейцария и Германия взети заедно.
 • През 1982 г. непознат мъж успява да се промъкне в Бъкингамския дворец, въпреки охраната. Той яде чедър в продължение на 30 минути, разхожда се из двореца, сяда на трона, пие една бутилка вино и след това си тръгва.
 • По време на т. нар "Сухия режим" в САЩ собствениците на лозя произвеждат сочен концентриран гроздов сок, наречен "гроздова тухла". За да не отидат в затвора, те трябвало да се уверят, че гроздето не е било използвано за производство на вино. Напитката не е ферментирала, но хората са знаели как да направят вино. Имало и такива, които не знаели как. За тази цел винопроизводителите слагали инструкции на етикета, разкривайки на хората какво не трябва да правят. По този начин винарните заобикалят закона. Перфектен маркетинг, нали?
 • Жителите в Калачи, Казахстан страдат от  необичайна сънна болест. Те се чувстват уморени и сънливи, а някои от тях дори спят през цялата седмица. Много учени провеждат проучвания в това село, но не разбират каква е причината за този невероятен феномен. След време учените установяват, че причината е изоставена уранова мина, от която се отделят огромни количества въглероден окис. Нивата на кислорода са толкова ниски и затова е неадекватното поведение на жителите.
 • Ябълките, които купуваме в магазините, са обрани от дърветата преди 6-12 месеца. Преди да се доставят в магазините, те се държат в специални хладилници с много ниски нива на кислород, за да не загубят външния си вид.
 • Това е невероятно, но в човешкия пъп има адски много бактерии – повече, отколкото в тоалетната. Учените сравняват 10 пъпа с бактериите, които намират в една тоалетна. Пъповете определено имат по-голям запас от бактериите. Повече от 1500 открити вида бактерии са непознати за науката.
 • В края на войната във Виетнам един самолетоносач изхвърля хеликоптери за 10 млн. долара във водите на Южнокитайско море. Причината е да се направи място за кацане на друг самолет, който е превозвал южновиетнамски офицер и неговото семейство.
 • Много малко хора знаят, че естественият цвят на косата на Елвис Пресли е рус. Когато е бил млад, той боядисвал косата си в черно и продължава да го прави и занапред.
 • Шофьор на камион в Австралия получава сърдечен удар и изпада в клинична смърт. Той прекарва 12 дни в кома, а когото лекарите искат да изключат животоподдържащите системи, той се събужда. След това печели кола от лотарията на стойност $ 17 000. Регионалната телевизия е толкова впечатлена от късмета на мъжа и иска да разкаже историята му. Идеята на режисьора е да се пресъздаде моментът, в който мъжът търка билетчето и разбира, че е спечелил кола. Те дават на мъжа нов билет и той го търка пред камерата. И тогава се разбира, че новият билет печели 170 хиляди долара.
 • В началото на 19-ти век кетчупът бил рекламиран като лекарство срещу диария и жълтеница. Той дори се е продавал на таблетки. Но по-късно тази информация се оказва невярна и кетчупът се продава само като сос.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: brightside.me

Още по темата:

2.5, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиПсихологияРецептиЛюбопитноИстория