Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Невероятно: Лъвица е заснета да кърми леопардче в дивата природа

Невероятно: Лъвица е заснета да кърми леопардче в дивата природа

Невероятно: Лъвица е заснета да кърми леопардче в дивата природа - изображение

Забелязана е дива лъвица, която се грижи за леопардче.

Невероятната сцена се разиграва в защитената зона Ngorongoro Conservation Area, Танзания. 5-годишната лъвица е намерена да храни леопардче на няколкоседмична възраст - първото регистрирано сдвояване между тези видове по рода си. За съжаление, евентуалният резултат от такова общуване е малко вероятно да приключи добре.

Как точно се е стигнало до това общуване по между им е неизвестно. Лъвицата е позната на изследователите, тъй като понастоящем тя е радиопроследявана от консервационната група KopeLion, която й дава името Nosikitok. Наскоро тя се е сдобила с две рожби, но екипът смята, че те вероятно са умрели. Логично звучи лъвицата да се е натъкнала случайно на леопардчето, което е видимо на същата възраст като малките й, което е събудило майчиния инстинкт в нея.

"Това е един наистина уникален случай", коментира д-р Люк Хънтър, президент и главен съветник на Panthera, който работи в защита на големите котки по света. "Не познавам друг пример за осиновяване или кърмене между видовете сред големите котки в дивата природа. Известно е, че тази лъвица наскоро е родила малките си, което е критичен фактор. Тя е физиологически подготвена да се грижи за бебетата, а малкият леопард се вписва в сметката - той е почти на възрастта на собствените й малки и физически много подобен на тях."

Случаят е заснет на филм от гост на Ndutu Safari Lodge, който работи в кратера на Ngorongoro. Обикновено лъвовете и леопардите не се смесват. Всъщност, лъвовете са една от най-големите заплахи, пред които леопардът може да се изправи в саваната, тъй като възрастните лъвове често атакуват и убиват, когато им се даде възможност.

С това се има предвид, че съдбата на малкия късметлия не е сигурна. Изследователите подозират, че ако леопардчето оцелее, то вероятно няма да се справи добре, когато се запознае с останалите членове на прайда. Двата вида са се развивали заедно в продължение на милиони години като противници и малко вероятно е това да се промени точно сега. За съжаление, екипът очаква другите лъвове да убият малкото.

Източник: iflscience.com

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлРецептиДиетиЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиПсихологияНовиниАлт. медицинаХранене при...История