Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Науката казва: текилата е полезна за вашите кости. Наздраве!

Науката казва: текилата е полезна за вашите кости. Наздраве!

Науката казва: текилата е полезна за вашите кости. Наздраве! - изображение

Когато мислите за "здравословни храни", текилата със сигурност не е нещото, което ви идва на ум, но ще бъдете изненадани да узнаете, че мексиканската напитка има някои невероятни ползи за здравето.

Според скорошни констатации на изследователи от Мексико център за изследвания и Advanced Studies, има връзка между текилата и остеопорозата.

Резултатите от проучването, публикувани в ScienceDaily, показват, че синята агава, използвана при производството на текила, съдържа вещества, които подобряват "абсорбцията на калций и магнезий, основни минерали, които поддържат здравето на костите".

Водещият изследовател д-р Мерцедес Лопес заявява, че "консумацията на фруктани, съдържащи се в агавата, в съчетание с адекватна чревна микрофлора, спомага за образуването на нова костна тъкан, дори при наличие на остеопороза".

Така че текилата не само може да помогне за предотвратяване на загубата на костна плътност, но и за намаляване на загубата й при индивиди, които вече страдат от остеопороза.

Д-р Лопес и нейният екип извършват проучването с помощта на женски мишки с остеопороза, които биват хранени с фруктозни молекули от синята агава. Пробите от бедрената кост, взети осем седмици по-късно показват признаци на нов костен растеж.

"Беше установено, че мишките, които консумират тези фруктани, синтезират почти 50% повече протеини от този вид, освен това диаметърът на костите им е по-голям в сравнение с този на субектите, които не са били снабдени с производни на агавата".

Но има уловка

Имайки предвид отрицателното въздействие на остеопорозата върху цялостното здраве, констатациите на това проучване могат да доведат до напредък в лечението на болестта, но все пак трябва да внимаваме, когато консумираме текила.

Проучването е проведено с животни и в него не е взето предвид съдържанието на алкохол и захар в коктейлите с текила в състава си. Трябва също така да се отбележи, че мишките имат балансирана "чревна микрофлора" и са здрави. Така че последиците от синята агава върху хората с други здравословни усложнения все още предстои да бъдат определени.

Въпреки това, когато опциите за лечение на основата на агава станат достъпни, те определено няма да бъдат под формата на текила. Д-р Лопес кандидатства за патент за разработване на лекарство от агава и ефектите му в крайна сметка ще бъдат тествани чрез клинични тестове.

Само не забравяйте, че въпреки че Маргарита може да ви направи по-щастливи, тя всъщност няма да ви направи по-силни, защото съдържа големи количества фруктозен царевичен сироп, който може да повлияе на растежа на костите.

Какво мислите за тези нови открития? Споделете в коментарите!

Източник: shared.com

Снимка: пак там

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлРецептиХрани и ястияЗдравни съветиНовиниХранене при...ВидеоЗдравни проблемиОрганизацииСпортИнтервютаФизиологияБотаникаАлт. медицинаЛеченияИстория