Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Най-смелите ни предшественици са ловували гигантски ленивци

Най-смелите ни предшественици са ловували гигантски ленивци

Най-смелите ни предшественици са ловували гигантски ленивци - изображение

Сигурно си мислите, че гигантските ленивци, които са живели на земята, а не в клоните на дървета, са били лесна плячка. Вероятно ще предположите, че са били бавни животни, които не са можели да тичат бързо и да се отбраняват успешно.

Всъщност тези древни обитатели – с тегло от няколко тона и височина от близо 6 метра, са били изключително опасни и много трудни за убиване. Обитавалите Южна Америка гигантски ленивци са имали и впечатляващо дълги нокти, с които лесно са можели да разкъсат нашите предшественици.

Възстановен образ на гигантски ленивец
Възстановен образ на гигантски ленивец.

Хората от новокаменната епоха е трябвало да бъдат изключително смели, за да ловуват тези огромните животни. Сравнително трудно е да се определи до каква степен предшествениците ни са преследвали и убивали гигантските ленивци, тъй като на вкаменелостите от отдавна изчезналия вид рядко се наблюдават следи от оръжия. Една от причините може да е фактът, че гигантските ленивци са били толкова огромни, че хората не е трябвало да изстъргват всичкото месото от костите, тъй като е имало предостатъчно.

Палеонтолозите обаче са относително сигурни, че нашите предшественици са убили и изяли поне няколко екземпляра.

Едно от последните открития представя доказателства за хипотезата, че прародителите ни са дебнели гигантските ленивци. Палеонтолози от Ню Мексико са успели да открият човешки отпечатъци, намиращи се непосредствено след следите, оставени от изчезналото животно.

Човешка стъпка в отпечатъка на гигантски ленивец. Два броя човешки отпечатъци.
Човешка стъпка в отпечатъка на гигантски ленивец.  Два броя човешки отпечатъци.

Учените са установили, че гигантските ленивци са се опитвали да избягат от своите преследвачи. Когато липсват човешки отпечатъци, оставените следи от животното обикновено са в права или леко наклонена линия. Ако обаче се забелязва и дирята на ловци, траекторията на гигантските ленивци често рязко променя посоката си.

Според палеонтолозите тези следи, превърнали се във вкаменелости преди хиляди години, доказват, че изчезналите животни са се опитвали да избягат от преследвачите си.

Екипът от учени не успява да намери останки от огромните бозайници близо до множеството следи, което навежда на мисълта, че ловът е бил неуспешен. Палеонтолозите добавят, че това не е изненадващо, като се има предвид, че дори и при съвременните племена като Хадзапи в Африка в 94% от случаите плячката се измъква.

Откритите в Ню Мексико следи от гигантски ленивци все още не са датирани, но екипът от учени смята, че вкаменелостите са от късния неолит – преди близо 11 000 години.

Разбира се, оставените следи може да са единствено доказателство, че нашите прародители са обитавали една и съща територия с гигантските ленивци. Изглежда, че някои отпечатъци на хората са оставени нарочно в самите стъпки на животните, като малко дете, което точно следва дирята на майка си. Не е ясно защо ловците биха постъпили по такъв начин.

Въпреки че гигантските ленивци са били сравнително бавни, техните нокти са представлявали страховито оръжие, което обаче не е попречило на нашите предшественици успешно да ги ловуват.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: popsci.com
Снимки: newscientist.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмЛюбопитноИсторияСпортИзследванияЛайфстайлСнимкиНаправления в медицинатаКомпании и организацииЛичностиОткритияГеография