Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих Най-красивите и диви места в Иран

Най-красивите и диви места в Иран

Най-красивите и диви места в Иран - изображение

Земите на Иран са дом на едни от най-древните народи на Земята – там се намира плодородният полумесец, люлката на човешката цивилизация. В тази близкоизточна държава може да видите джамии с тюркоазени куполи, искрящи дворци и гробниците на оставили следа във времето и изкуството поети. Но под стъпките на хората се крие още по-непознатият и див Иран, който ще ви плени със забележителни геологически образования, древни крепости и обрасли паметници на културата, които природата е върнала в свое владение.

Бадаб-е сурт

Иран

В северната провинция Мазандаран една поразяваща панорама от ръждиви варовикови тераси прорязва планините. Терасираните образования от травертин са се формирали в продължение на хиляди години в резултат на течащата и охлаждаща се вода от двата горещи минерални извора. Въпреки че подобни варовикови тераси съществуват и на други места по света – като горещите извори Мамут в Йелоустоун, САЩ, и Памуккале в Турция, отличителният цвят на Бадаб-е Сурт е резултат от високото съдържание на седименти на железния оксид. Освен, че мястото е невероятно красиво, местните хора твърдят, че един от изворите има лечебни способности поради високата си соленост и съдържанието на други минерали.

Връх Дамаванд

Иран

Връх Дамаванд се намира на 65 км североизточно от столицата на Иран Техеран. Заснеженият му конус се издига на 5 671 м в облаците и заслужено носи титлата най-високия връх в Близкия изток. Той е разположен в планинската верига Алборз. Заспалият вулкан, който е на 1.8 милиона години, буквално е обвит в мистериите на легендите и е обезсмъртен в древния персийски фолклор и поезия. Катерачите могат да се възползват от един от 16-те главни маршрута за изкачването на Дамаванд, което ще им отнеме от 2 до 5 дни. По пътя към върха ще могат да се насладят на скалистия терен, горещите минерални извори и богатата флора и фауна. Връх Дамаванд е номиниран за списъка на Световното богатство на Юнеско.

Дашт-е Лут

Иран

В югоизточната част на Иран постоянно движещите се пясъци на пустинята Лут представляват истинско произведение на изкуството. Между юни и октомври субтропичните бури помитат целия пейзаж, създавайки еолични образования – назъбени хребети, оформени от вятъра и ерозията. Същият феномен се наблюдава и по повърхността на други планети от Слънчевата система като Марс, което създава впечатлението, че този пейзаж е част от друг свят. През 2016 г. Дашт-е Лут става първия ирански обект, включен в списъка на природните обекти на Юнеско, част от Световното наследство, тъй като е изключителен пример за продължаващите геологически процеси на земята. Тази пустиня също така е едно от най-горещите места на планетата, поне спрямо данните на НАСА. През 2005 г. там са регистрирани рекордните 70.7 градуса Целзий.

Езерото Урмия

Иран

Сгушено в иранските земи между Източен и западен Азербайджан, езерото Урмия някога е било едно от най-големите солени езера в Близкия изток. През изминалите 45 години то се смалява с притеснително бързи темпове заради намаляващото количество дъждове, земеделието в района и безотговорното отношение на хората към природата и околната среда. Днес обемът му е само 10% от първоначалния – факт, предизвикал хиляди иранци да излязат на улични протести през последните няколко години. Солеността на онова, което е останало от солените брегове на езерото, продължава да се покачва, тъй като все повече вода се изпарява. Тези условия са изключително благоприятни за един специфичен вид водорасло, което периодично оцветява смарагдовите води на езерото в червено.

Тюркмен Сахра

Иран

Безкрайните зелени хълмове на Тюркмен Сахра, регион в провинцията Голестан, населен предимно с полуномадски тюркменци от ирански произход, граничат с Туркменистан и Каспийско море. Най-интересните забележителности на този район са гробището Халид Наби, известно с надгробните си плочи, оформени като фалоси, и Гонбад-е-Кабус –кулата Зийриад от XI век, която е част от Световното културно наследство на Юнеско. Структурата е доказателство за културния обмен през средновековието и представлява забележителен пример за ранната мюсюлманска иновативна архитектура, основана на геометричните формули. Кулата е станала прототип за кулите-гробници в Иран, Анадола и Централна Азия.

Кешм

Иран

Островът се намира в протока Хормуз и скалистите му брегове са опасани от селцата Бандари, монументални пристанища и древни руини, които нашепват за славното минало на тези земи. Кешим е най-големия остров в Персийския залив, а историята му датира от предислямската епоха, когато е бил стратегически търговски и навигационен център, поради което и предпочитана цел за завладяване. Днес островитяните се занимават предимно с риболов, добив на сол и земеделие (отглеждат фурми и пъпеши). Биоразнообразието на острова е голямо – солени пещери, мангрови гори, коралови рифове, местенца, където костенурките снасят яйца, както и горите Хара. Всички тези характеристики превръщат Кешим в първия ирански геопарк, част от наследството на Юнеско.

Водопадът Маргоон

Иран

Шираз е рожденото място на най-обичания ирански поет Хафез, както и мястото където душата му намерила вечен покой. На около час път от Шираз в западна посока е разположен 60-метровият водопад Маргоон, в провинция Фарс. На персийски името му означава "подобен на змия" и водопадът наистина се вие надолу по хълма под формата на серпентини. Тук можете да се насладите и на специфичната за региона фауна – орли, мечки, хиени и диви свине. Учените предупреждават, че нерегламентираният туризъм е довел до ерозия на тези екосистеми и призовават държавата да вземе съответните мерки за опазването на това чудо на природата. 

източник: nationalgeographic.com

снимки: nationalgeographic.com; zhiwaar.com; dreamofiran.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияСпорт и туризъмЗдравни съветиСпортЛюбопитноСоциални грижиАнкетиПсихологияОбразованиеНормативни актовеОрганизации