Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Най-известните теориите за сънищата: послания или знаци?

Най-известните теориите за сънищата: послания или знаци?

Най-известните теориите за сънищата: послания или знаци? - изображение

Още от дълбока древност сънищата са мистериозно поле на изследване. Въпреки че са минали 4500 години, откакто присъстват в нашите архиви, ние все още не знаем техния източник.

В тази статия ще говорим за 5-те най-влиятелни теории за  сънищата в опит за широко обяснение на тази винаги любопитна тема:

1. Сънищата са пророчествата на подсъзнанието.

Тъй като нашият фокус тук е науката, когато говорим за пророчество, не мислете, че говорим за мистика. Пророчествата в сънищата са изцяло научни.

Нека обясним: През деня ние мислим за много бъдещи моменти. Казваме неща от сорта на: "Малко е студено, трябва да внимавам да не се разболея." Така че, в известен смисъл, ние оценяваме възможностите, които могат да се случат в бъдеще.

Смята се, че сънищата са също инструменти, които ни позволяват да вършим работата си по-ефективно.

Когато спим, ние не чувстваме суетенето, шума и съблазните на деня. Нашият мозък, напълно дистанциран от целия този хаос, анализира всеки аспект, с който сме се срещнали през деня, наред с неща, които не сме отчели съзнателно, и ни предлага подготвителен сън.

Това обяснява защо сънищата се сбъдват. В крайна сметка, тъй като извършваме логически процес, относно бъдещето, в нашето подсъзнание, не е изненадващо, че можем в действителност да предскажем истинските вероятности. Например, не сте изненадани, ако мислите, че може да се разболеете и действително се разболеете, нали? Но се чувствате като пророк, когато сънувате, че сте болни и след това наистина се разболеете.

2. Сънищата ни подсказват решенията, които трябва да вземем.

Тази теория е друга версия на предишната. Особено, когато се сблъскваме с важни решения, нашето подсъзнание поема контрола, анализирайки ситуацията отново чрез логически процеси, и ни дава решението, което смятаме, че е най-правилното, в съня ни.

3. Сънищата са опитите на подсъзнанието да комуникира с нас.

Зигмунд Фройд е този, който застъпва идеята, че сънищата са послания от подсъзнанието. Той смята, че смисъла на сънищата е врата към несъзнаваната дейност на самия ум. Той смята, че целта на сънищата е да съживи потиснатите чувства. По-късно Карл Юнг предполага, че сънищата са съставени от повече или по-малко отделни символи, които са частично универсални - извън нашето осъзнаване. Това ни позволява да възприемаме по-добре нещата наоколо. Така че човек, който бяга от вас в съня ви може да означава, че сте пропуснали възможност.

В този ред на мисли, можем да кажем, че нашето подсъзнание изпраща съобщения чрез нашите сънища, така че да можем да разберем по-добре себе си и нашето обкръжение.

4. Сънищата са информационни запаси за нашия живот.

Това изглежда като теория, частично припокриваща се с всички останали. Разликата обаче е, че тук говорим за запас на рационалната информация. Експертите, например, смятат, че емоционалните тревоги, които изпитваме в нашите взаимоотношения, могат да бъдат разбрани чрез сънищата; или колко всъщност ни е грижа за някого; в кои области на нашия живот се чувстваме стресирани; както и много други подобни проблеми.

5. Сънищата са действие на спомените ни.

Повече от век експертите се опитват да разберат как точно сънищата подобряват паметта. Учените твърдят, че те са съставени от различни спомени и са също толкова непознати за нас, колкото и извънземните. Все още не можем да разберем как толкова много спомени идват заедно и образуват един напълно различен и измислен сън.

Тази теория включва подсъзнателният учебен процес.

В един експеримент участниците имат задачата да намерят посоките във виртуален лабиринт. По-късно всички те трябва да заспят. Всички доброволци, които са сънували, че учат за първия тест, намират посоката по-успешно във втория тест.

Съществува подобен експеримент, но с птици. Когато птиците се раждат, те не знаят как да пеят, така че трябва да се научат на това по-късно. Учените, които наблюдават сънищата на птиците установяват, че същите неврони, които "горят" в мозъците им по време на сън, са невроните, които са активни и по време на тяхното пеене. Въпреки че не можем да попитаме птиците какво са сънували снощи, резултатът показва, че те сънуват за пеене.

Е, всичко по-горе са просто терории, с нетърпение очакваме момента, в който науката ще има категоричен отговор какво точно са нашите сънища. А вие?

Източник: onedio.co

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияИсторияХранене при...Здравни съветиЛюбопитноФизиологияАлт. медицинаСнимкиСпортЛеченияНовиниДиетиИзследванияВидеоБотаника