Начало Лайфстайл Интимно Любов и секс Мъжете са склонни да преувеличават броя на сексуалните си партньори

Мъжете са склонни да преувеличават броя на сексуалните си партньори

Мъжете са склонни да преувеличават броя на сексуалните си партньори - изображение

Във всяка връзка настъпва момент, в който един от партньорите повдига въпроса: "А ти с колко хора си спал/а?". И докато средно мъжете съобщават за повече сексуални партньори от противоположния пол в сравнение с жените, изглежда, че те са склонни към преувеличение, когато си припомнят миналите постижения.

Според ново проучване мъжете са по-склонни да надценяват броя на хората, с които са правили секс, затова и той често надвишава числата, съобщавани от жените. От друга страна, за жените е по-вероятно акуратно да запомнят тези, с които са били в интимни взаимоотношения. Изследователи от университета в Глазгоу решават да анализират несъответствието между броя сексуални партньори, които мъжете и жените твърдят, че са имали.

Екипът оценява данните от Националното проучване на сексуалнота нагласа и начин на живот (Natsal-3), което се провежда върху 15 162 британци. Съгласно изследването мъжете имат средно 14 сексуални партньори, а жените – средно седем. Проведени са интервюта с индивиди във възрастова граница 16-74 г. в периода септември, 2010 г. – август, 2012 г.

Двойка

Изследването, публикувано в The Journal of Sex Research извежда три основни причини, поради които анкетираните мъже съобщават за приблизително двоен брой партньори в сравнение с жените. Първата е, че те са проявявали тенденцията да докладват "изключително високи резултати", което подсказва преувеличаване на цифрите. 

Това се съдържа в данните имплицитно – поради склонността на мъжете участници, които съобщават за висок брой сексуални партньори, да избират кръгли числа. Второ, жените предпочитат да преосмислят броя на сексуалните си партньори, съответно техните отговори са по-точни. И последно, мъжете и жените мислят различно срямо случайния секс.

По-малко вероятно е жени да опишат преживяването за една нощ като "изцяло правилно", което означава, че някои от тях съзнателно пропускат да докладват част от мъжете, с които са имали сексуални контакти. Изследователският екип, воден от д-р Кърстин Митчел – старши научен сътрудник в MRC/CSO Отдел за социално и публично здраве в Глазгоуския университет – подчертава, че е важно да сме наясно с броя сексуални партьори в здравен аспект.

"Точното съобщаване на сексуалните партьори е рещаващо за широк кръг от сексуални изследвания, включително идентифициране тенденциите в сексуалното поведение, което съдейства за оценяване на риска от инфекции, предавани по полов път и определяне на процента на предаване и оценяване на щетите от ХИВ вируса и СПБ сред населението."

Редактор: Наталия Тотева

Източник: independent.co.uk

Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноПсихологияСпортЗдравни съветиНовиниАнкетиСнимкиИсторияНаправления в медицинатаФизиологияТестовеЗдравни проблемиОрганизацииЛеченияСоциални грижиСпециалистиХранене при...РецептиАлт. медицинаБотаника