Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Морски убиец с размер на грахово зърно

Морски убиец с размер на грахово зърно

Морски убиец с размер на грахово зърно - изображение

Снимка на цефалопод с размер на грахово зърно взриви социалните мрежи в последните седмици. Както всяко друго малко нещо, и това създание предизвика умиление от страна на хората. Но не трябва да оставате с погрешни впечатления от сладкия му вид. Дори с този малък размер, октоподът е абсолютен убиец, за което има и свидетелстващи снимки.

Няколко създания от този вид са открити в Хаваи още през август тази година, но снимките им се разпространяват в интернет едва този месец от Министерството на вътрешните работи на САЩ. На една от снимките мекотелото е позиционирано до женски пръст, за да личи колко миниатюрно е всъщност.

Морският еколог Сали Бейвърс съобщава пред Earther, че екипът й се е натъкнал на октоподите, докато е прибирал плаващите отломки от изследването им, свързано с геодезията на кораловите рифове.

"Снимахме животното и го занесохме до брега (слагайки го в малко контейнерче), за да го пуснем в малък коралов процеп за следващото ни гмуркане" – споделя Бейвърс. – "По-късно през деня намерихме още един и процедирахме по същия начин. Преместването се дължеше на факта, че работата ни в настоящия момент се изразяваше в това буквално да премахваме местообитанието им, събирайки пластмасовите отпадъци в морето, около които се събират".

Колкото и милички да ви се струват тези животинки обаче, те са студенокръвни убийци. Доказателство за това е и следната снимка, на която ясно личи, че октоподът изяжда малък рак. 

октопод
Членестоногите са една от любимите храни на октоподите. Захапвайки ги, те ги парализират със своята слюнка.


Използването на пластмаса е достигнало кризисни нива особено когато става въпрос за вредите върху морския живот. Натрупаната плаваща маса едновременно осигурява дом за планктон, октоподи, раци, костенурки и риби, но и вреди изключително много, натравяйки животните с вредните микрочастици, които отделя.

Сали Бейвърс искрено се надява, че популяризирането на тези малки октоподи ще накара хората да се замислят над екологичните проблеми и влиянието им върху морския живот. В заключението на своето изказване тя отбелязва колко важно е да помним, че здравето на океана е тясно свързано със здравето на човечеството.

 

Редактор: Милена Минчева

Източник: earther.gizmodo.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлХрани и ястияРецептиЛюбопитноСнимкиПсихологияНовиниИсторияНаправления в медицинатаОрганизацииПроизводители