Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Мечките в Аляска – вегетарианци заради промените в климата

Мечките в Аляска – вегетарианци заради промените в климата

Мечките в Аляска – вегетарианци заради промените в климата - изображение

Кафявите мечки на остров Кодиак в Аляска предпочитат да ядат плодове вместо сьомга, поради високите температурни рекорди през тази година. Вследствие на климатичните промени техният любим бъз узря по-рано тази година.

Животните се хранят с около 75% от сьомгата, която плува в реките, за да хвърли хайвера си до края на август. След като тази питателна храна свърши, мечките започват да се хранят с бъз. Той узрява в последните седмици на август и в началото на септември. Глобалното затопляне обаче допринася за това сезонът на растението в Аляска да стартира още в средата на юли.

мечка

Поради липсата на друга храна те се насочват към плодовете, което ги превръща във вегетарианци. Това води и до друг ефект - намаляване на смъртността сред сьомгата.

мечка

Учените от университетите в Монтана и Орегон споделят, че климатичните промени засягат и променят жизнения цикъл на организмите по цялата планета.

Друго изследване установи, че мигриращите животни, като елените например, пристигат в дадени райони за паша много дълго след като растенията са се разлистили и вече са с по-ниска хранителна стойност.

източник: telegraph.co.uk; independent.co.uk 

снимки: foodandwine.com;

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниСнимкиЛюбопитно