Начало Лайфстайл Аз и моето семейство За дома и градината Методите за почистване у дома, които ще ви спестят време

Методите за почистване у дома, които ще ви спестят време

Методите за почистване у дома, които ще ви спестят време - изображение

"Мързеливо" почистване, "пожарен метод" или "унищожаване на доказателства" - всички тези словосъчетания са имена на различни методи за подреждане, които би трябвало да опростят това неприятно занимание. Но най-хубавото е, че тези методи наистина работят и техните създатели обясняват подробно как да ги използвате по правилния начин, за да има ефект.

Някои от тях ще ви помогнат да освободите мястото си от вещи, от които не се нуждаете, а други ще ви помогнат да решите малките ежедневни задачи. Може би, въз основа на тези методи, ще можете да измислите свой собствен такъв за почистване!

Японски метод: "Само в случай ..."

Дори ако живеете в апартамент под наем или къща, които не харесвате по някаква причина, все още можете да го направите възможно най-удобен. Не започвайте да почиствате, преди да изхвърлите всички неща, от които не се нуждаете. Ритуалът за премахване трябва да се прави най-малко на всеки 1,5 до 2 месеца.

Опитайте се да прецените всичко по отношение на комфорта, който ви носи. Определено няма да ви трябват неща, които са в най-дълбоките ъгли на вашия гардероб, които носят само добри спомени. Не се привързвайте към вещи!

Не измервайте спомените с вещи, защото те няма да изчезнат, ако изхвърлите стара бележка, рокля, която сте носили преди много години, билети за концерта на любимия си певец.

Подреждайте не според стаята, а по категория

Не препълвайте чекмеджетата си с вещи и дрехи. Подредете дрехите така че да може да ги виждате добре! 

Дръжте нещата по начин, така че да можете да ги виждате добре. Например, ако е в шкаф, подредете вещите вертикално.

Създайте "място на силата", където да се насладите на времето, заобиколено от любимите ви неща.

Принципът на прегръдката

Лио Бабаута, който е създал блог за минимализма, се обръща към всички с любимия си въпрос: защо купувате вещи - за одобрение или за комфорт? Той ви съветва да се опитате да помислите от какво наистина имате нужда и от какво мислите, че имате нужда.

Когато става въпрос за почистване, Лио обича теорията за „малките неща, които трудно се забелязват" вместо едно голямо нещо.

Друг негов принцип е "методът на прегръдката" - почиствате само площите, които можете да прегърнете с ръцете си, без да се разхождате из цялата стая. Ако се движите от един район в друг, можете да приключите почистването 2 пъти по-бързо от обикновено.

Пожарен метод

Алисън Ходжсън открива минималистичния подход към организирането на стая и започва да пише статии за това как тя е отпуснала съзнанието си, когато е имала пожар в къщата си. Семейството има достатъчно време да спаси само необходимите приспособления и дрехи; играчките и другите вещи са изгорени. 

Нейната основна препоръка е малко по-надеждна, но все пак ни дава разбиране за наистина ценното: запитайте се какви ще бъдат първите неща, които бихте взели при пожар и запазете само тези, които наистина ви носят радост.

Забавно почистване с FlyLady

"FlyLady" е може би най-известната система за почистване, главно защото създателят вярва, че почистването трябва да бъде приятно. Нейният основен принцип е да се отървете от стреса, предизвикан от дългите часове почистване в почивните дни. Това време може да бъде прекарано с вашето семейство.

Авторът на системата препоръчва да се отделят 15 минути на ден и буквално да се използва таймер.
През седмицата обръщайте внимание на една област. Например, понеделник за хола, вторник за банята, и така нататък.

Веднъж седмично почиствайте, за да отстраните праха и измийте пода, но този процес не трябва да отнема повече от 1 час.

"Горещите точки" - местата, където винаги има много неща: масата, работното място и т.н. Почистването няма да отнеме повече от 5 минути.

1/10 метод: на всеки 10 дни, изхвърлете 1 нещо

Методът на ракетата: всеки ден по 10 минути трябва да се изразходват за обикаляне в апартамента и опаковане на всички излишни неща в кутия или в найлонова торбичка.

"Блестяща къща" или "овце и червеи"

Системата "Бляскава къща" се основава на правилното отношение към почистването: не го приемайте като нещо глобално и непременно неприятно. Създателите на този метод превърнаха почистването в поредица от ежедневни ритуали.

"Унищожаване на доказателствата" означава да се почисти всичко точно сега - това е основният принцип.

"Мини-рутинно" е сутрешното почистване, което започва от проветряването на стаята, оправянето на леглото, поливането на цветя и сортирането на нещата.

"Стая на деня" означава да изберете стая и да останете повече време в нея, отколкото в другите. Прекарайте около 15-30 минути при почистването й.

"Овцете" са задачите за стаята на деня - да се отървете от овцете един по един, така че до края на седмицата да няма огромно стадо.

"Патици" са задачи, насочени към раздробяване на апартамента, сортиране на нещата в кутии и изхвърляне на безполезни вещи.

"Червеите" са малки ежедневни задачи за децата, с които те могат да се забавляват, но те трябва да свикнат с работата си всеки ден. След игра трябва да събират играчките си и да сортират собствените си дрехи - "червеите" трябва да растат заедно с детето.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиНовиниЗдравни съветиЛюбопитноИсторияСоциални грижиАнкетиДиетиОрганизацииНормативни актове