Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Масачузетският технологичен институт създаде растения, които светят като лампи

Масачузетският технологичен институт създаде растения, които светят като лампи

Масачузетският технологичен институт създаде растения, които светят като лампи - изображение

Съвременният свят претворява връзката ни с енергията в продължение на десетилетия. Автомобилите правят обратен завой и изоставят нефтените горива и в бъдеще ще разчитат повече на възобновяеми източници на енергия, като електричество и соларни батерии. Соларните и ветрените паркове също бавно обръщат резултата в двубоя с мръсната енергия.

Можете ли да си представете, че съществува начин, по който да намалим зависимостта си от електричеството? Екип от учени от известния с постиженията си Масачузетски технологичен институт работят върху нещо, което може да превърне в реалност една футуристична идея. Но това, което са постигнали, е като част от научнофантастичен филм.

Представете си бъдеще, в което нощното ви шкафче е осветено не от старомодна нощна лампа, а от приятната мека светлина, излъчвана от саксийно цвете. Учените от технологичния институт са направили огромна крачка напред към един футуристичен свят, в който стайните цветя ще светят в тъмното и крайният резултат не е никак лош.

За да създадат първите прототипи на светещите растения, учените разчитат на ензим, който много от вас познават, или поне са чували названието му – луцифераза (от лат. дума lux – светлина – бел. ред.). Той позволява на някои насекоми, риби и планктон да излъчват светлина – процесът се нарича биолуминисценция (като светулките).

Учените вложили в саксийни цветя наночастици, съдържащи луцифераза, молекулата луциферин, с която ензимът си взаимодейства, както и коензим А, стимулиращ процеса. Частиците освобождават бавно луциферина с времето, навлизайки в клетките на цветето, където луциферазата вече е готова и чака светлинното шоу да започне.

В началото светлинният ефект траел по-малко от час, но процесът бил усъвършенстван и биолуминисценцията вече продължава почти 4 часа. Учените смятат, че технологията може да бъде подобрена и доразработена и дори да стигнат момент, в който коктейлът от ензими ще се прилага само веднъж в растенията и ще трае до края на съществуването им като биологична форма.

"Целта ни е да направим манипулацията, когато растението се посява или при възрастно растение и да остане в него до края на живота му," казва Майкъл Страно, старши ръководителят на проучването. "Нашата работа отваря много сериозно вратите към улични лампи, които са третирани дървета, както и към непряко осветление около домовете."

Крайната цел на изследователите е силата на светлината на растенията да може да се регулира в зависимист от условията, позволявайки на третираните растения да изглеждат напълно нормални през деня, но да светят ярко през нощта.

Готови ли сте за бъдещето? Защото то вече чука на вратата!

по статията работи: Величка Мартинова

източник: sci-techuniverse.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиНормативни актовеЛюбопитноНовиниБотаникаИсторияРецептиЕ-тата в хранитеЛечения