Начало Лайфстайл За свободното време Светски шум Мадона на 60: как една жена се превръща в икона

Мадона на 60: как една жена се превръща в икона

Мадона на 60: как една жена се превръща в икона - изображение

Родената в Мичиган Мадона Луис Чиконе е третата от шест деца в италиано-американско семейство от работническата класа. Никой не би могъл да предположи, че това момиче ще стане известно по целия свят с едно име. Дали подтиквана от желанието да се измъкне от провинциалния град или просто e била родена за шоу, 60 години по-късно Мадона е най-богатата жена в музикалния бизнес и една от най-радикалните икони.

Нейното пътуване от предградията на САЩ до Американската мечта започва през 1978 г., когато пристига в Ню Йорк само с 35 долара и зимно палто.

"Най-смелото нещо, което някога съм правила", коментира тя, години по-късно. След години усилена работа, през 1983г. Мадона се появява пред света напълно формирана като личност. И както не може да сбъркаш широките анцузи и уокмена като символи на 80-те, тя ясно разбира наследството на безсмъртните звезди, на които желае да подражава. 

Мадона през 1986 г.
Мадона разкрива добре познатата си визия на блондинка във видео от 1986 г.

Жените звезди твъде често са били спъвани от трагедии. От Джуди Гарланд до Ейми Уайнхаус, в определен момент е сякаш неизбежна появата на пукнатина в огледалото на популярността. Когато Мадон излага личния си живот пред света, това се случва при нейните условия. След развода си с Шон Пен през 1989 г., тя превръща разочарованието в злато с албума "Like Player" – серия от хитове за справяне с трудните семейни връзки, домашно насилие и СПИН епидемията.

В края на едно десетилетие, в което Мадона разкрива образите на младостта, секса и забавлението, работата й все пак изисква уважение. Тя далеч не е момиче от плакатите, а истински артист, който символизира силата на жените в една мъжка индустрия. По време на турнето си Blond Ambition през 1990 г., Мадона се противопоставя на тогавашните представи за женствеността: косата и грима на Монро са по-ясни по всякога, но с известния конусовиден сутиен на Готие тя упражнява уверена, агресивна сексуалност.

Мадона

В текстовете си Мадона никога не играе ролята на жертвата, прекъсвайки традицията на диско дивите, които развяват разбити сърца на дансинга. Появилите се голи до кръста фотографии от младостта й бързо се оказват сред най-продаваните броеве на на "Пентхаус" и "Плейбой". А през 1992 г., когато се снима напълно гола за своя декоративна книга за маса, общественото неудобрение се свлича върху нея от всички страни.

Тя успява да покаже двойния стандарт около женските тела и сексуалност: всичко е изцяло забавление и игра за мъжете, които се наслаждават, но само докато контролът е ръцете им. Щом жените застанат начело, тяхната сексуалност е обществено неприемлива. В съпротивата си срещу патриархалните нрави Мадона печели подкрепата на много хомосексуалисти, които докосва чрез своя образ и музикален стил.

Мадона

Днес тя продължава да се опълчва срещу очакванията, които обществеността възлага на възрастните жени. Докато все още си сътрудничи със съвременните таланти, Мадона се наслаждавава на предимствата да бъде една от най-обичаните музикални икони на всички времена.

Редактор: Наталия Тотева

Източник: independent.co.uk

Снимки: whowhatwear.co.uk, independent.co.uk, www.pinterest.ph

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлЛюбопитноПсихологияСоциални грижиНовиниЗдравни съветиАлт. медицинаСпортРецептиОбразование