Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Лек за разбито сърце: Будистките учения за преодоляване на болката

Лек за разбито сърце: Будистките учения за преодоляване на болката

Лек за разбито сърце: Будистките учения за преодоляване на болката - изображение

Какво да правим със счупеното си сърце? Съществува ли незабавен план, лечение или лекарство, което ще ни помогне да преодолеем нестихващата болка.

Когато се срещате с някого, не може и да предположите колко много болка може да ви причини същия този човек след време. След като връзката приключи, започвате да съжалявате за себе си. Колкото и да се опитвате, болката не изчезва.

Но има начини да съберете разбитото си на парчета сърце отново. Отговорите се крият в будизма.

Американският учител по медитация Лодро Ринцлер споделя как да се справите чрез философията на будизма.

Според Ринцлер, 2500-годишните учения на Буда са крайната противоотрова за емоционалната болка, включително разбитото. И дори не трябва да сте будисти, за да ги прилагате.

Неговият съвет е практичен и се основава на собствения му опит.

Единственият начин за преодоляване е да се оставите на ужасното, опустошително, дълбоко преживяване.
Но той има добри новини.

Ще бъдеш добре.

Ще се излекуваш.

Изцелението е въпрос на време. Достатъчно силни сте, за да се изправите пред всичко, дори и да мислите, че не е така. Всичко е преходно, всичко се променя. Болката, която изпитвате в момента, няма да остане същата. Всичко се превъзмогва. Дори най-голямата тъга.

Отнема време

Времето може да не излекува всички рани, но някои рани ще заздравеят напълно. С течение на времето ще ви боли все по-малко. И накрая сълзите ви ще се заменят с усмивка.
Фокусирайте времето си върху неща, които са значими и ви носят радост.

Не губете себе си

Според Ринцлер е нормално да искате да заровите главата си в пясъка. Може да се самоунищожите по време на дълбока скръб – твърде много алкохол, множество сексуални партньори, постоянна лакомия.
Има по-здравословни начини за справяне. Погледнете на ситуацията като възможност да преоткриете себе си. Кои искате да бъдете? И какво бихте направили днес? Направете го.

Осъзнайте се

Твърде често създаваме истории за това как никога няма да намерим истинската любов или че винаги ще попадаме на грешния човек, който в крайна сметка ни мами. Но всъщност не става въпрос за вас. „Често отхвърлянето има много по-малко общо с нас и много повече с това, което се случва в собствената ни глава”, казва Ринцлер.

Мислейки за постоянното отхвърляне,, че не сме достатъчно добри, умни или красиви, живеем в собствения си ад. Забравете тези самоунищожителни модели на разсъждения в главата си.

Пазете се

Ето кои са според Ринцлер „Четирите радости“, които произхождат от будистките манастири на Тибет. Много прости на пръв поглед, на които не бихме обърнали толкова голямо внимание, когато страдаме за някого.

  • Повече сън, отколкото си мислите, че се нуждаете
  • Редовно хранене (често забравяме, когато сме депресирани)
  • Медитация

Не потискайте емоциите си

Ще преминете през този период, само ако останете верни на чувствата си.
Плачете, докато слушате музика или гледате романтичен филм. "Единствената лоша емоция ... е тази, с която таите вътре в себе си", казва Ринцлер. Нека емоциите ви завладеят – открийте тази силна емоция, прекарайте известно време с нея, но не я задържайте много в себе си.

Бъдете състрадателни

В будистката традиция ние говорим за същества, които желаят да запазят сърцето си отворено, независимо от всичко. Този опит е нещо, към което всички трябва да се стремим.

Вие сте истински воин, ако можете да простите и да превъзмогнете болката, която ви е причинил той/ тя. Да изпитвате състрадание означава, че първо сте превъзмогнали болката и второ – продължили сте напред.

Продължете да се движите по духовния си път

"Целият ни живот е тренировка на сърцето", независимо дали го признаваме или не. Ден след ден, ние правим избори със сърцето си. Прекършването( макар и не физически) на този орган е ужасно нещо, от което трябва да се възстановим много бързо и да поемем по пътя на любовта, която ни чака някъде там.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: theascent.pub

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноСнимки