Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Къща, захранвана от кафе – един нестандартен проект

Къща, захранвана от кафе – един нестандартен проект

Къща, захранвана от кафе – един нестандартен проект - изображение

Докато си пиете сутрешното кафе не е зле да прочетете тази статия. Внимавайте да не се задавите от голямата новина – къща, захранвана от кафе. Да, правилно сте прочели. Чували сме за какви ли не ползи от ободряващата напитка, с която хиляди хора започват деня си, но тази е нестандартна.

Изхвърляте утайката от кафето или си правите скраб за тяло от нея? Една компания има по-добра идея. Тя използва повторно утайката от кафе, за да захранва около 80 процента от комуналните услуги в един малък дом.

Всичко това е част от проект на Dunkin Donuts, една от най-големите вериги за кафе в Америка и биохимичната компания Blue Marble Biomaterials. Те се обединяват за една обща цел: създаване на екологично чисти биогорива.

Наслаждавайки се на сутрешната си чаша домашно кафе, осъзнавате ли, че можете да захранвате енергията в дома си с неговата утайка?

Следващият дом е необичаен – преносим малък дом, който работи на биогориво, създадено от кафена утайка от Dunkin Donuts .

Как работи? Излишното масло в използваните зърна от кафе се отстранява, смесва се с алкохол, който превръща продукта в биодизел. След това се преработва в гориво, което служи за изгаряне на производството на енергия. и след това се преработва в гориво, което може да се изгори за производство на енергия.

Според Blue Marble Biomaterials, всяка 170 килограма използвана утайка от кафе, дава около един галон гориво, което може да се използва в дома.

Вследствие на откритията от  Dunkin 'Donuts решават да приложат на практика тази теория в нов научен експеримент. Те си партнират с компания, която прави малки домове и така се създава Dunkin’ at Home – преносим дом от 25 кв. м.

Мини къщата е изградена от тъмнокафяво дърво, оцветено в черно – имитация на цвета и структурата на чаша кафе. Домът разполага с всичко необходимо за едно обикновено домакинство – спалня, кухня, баня, пералня и хол. А всичката енергия се добива от утайката на енергизиращата напитка. Звучи нереално, нали?

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлИсторияЗдравни съветиСоциални грижиЛюбопитноДиетиРецептиАнкетиАлт. медицинаСъставкиНовиниХранене при...ЛеченияБотаника