Начало Лайфстайл Красота и стил Грим и прическа Кратка история на червилото през вековете

Кратка история на червилото през вековете

Кратка история на червилото през вековете - изображение

Червилото е козметичен продукт, чиято функция е да оцвети устните. Не съществува само един създател на червилото, тъй като оцветяването на устните с помощта на някакво багрило се наблюдава от древни времена. Независимо от това, все пак е възможно да проследим историята на използването на козметичния продукт и да назовем определени изобретатели, които са подобрили формулите, методите за пакетиране или са отговорни за разработването на нови цветове.

Първите червила

В горните класи на месопотамските общества хората са нанасяли смлени полускъпоценни камъни върху устните си. Египтяните са използвали червена боя, която е съдържала алгин от кафяви водорасли, йод, бром и манитол. Смята се, че Клеопатра е оцветявала устните си с червен пигмент от натрошени кохинилови насекоми и мравки.

Червила

Много историци се съгласяват, че арабският изобретател Абул ал-Касим ал-Захрави е първият, който успява да създаде твърдо червило. Древният учен обяснява в своите подробни записки, че е постигнал желаната форма и консистенция, като поставя парфюмирани съставки в специални отливки.

Иновативно пакетиране на червилата

Според историците първите червила за масова продажба се появяват през 1884 г. Парижките парфюмерии са едни от първоначалните места, където дамите са можели да закупят козметичния продукт. До края на 19-ти век каталогът на Сиърс Рубик започва да рекламира и да продава както червила, така и руж.

Първите козметични продукти за устни не са пакетирани по начина, по който са сега. Обикновено червилата са били увити в копринена хартия, поставени в хартиени тубички или в малки бурканчета.

Червила

Двама изобретатели са признати за създатели на тубичката на червилото, която прави козметичния продукт лесен за съхранение и за носене в дамската чанта.

През 1915 г. Морис Леви разработва металната тубичка, която има малък лост от едната страна, с помощта на който надига червилото. Осем години по-късно Джеймс Брус Мейсън Младши от Нашвил патентова първата тубичка, която чрез въртене издига продукта нагоре. Оттогава насам безброй много патенти за иновативни начини за пакетиране са одобрени.

Нови формули за червило

Преди червилата са се правели от странни съставки като натрошени насекоми, масло, пчелен восък и зехтин. Тези първоначални формули са издържали само няколко часа върху устните, преди да гранясват и често са имали вредни последици за здравето.

През 1927 г. френският химик Пол Бoдеркру създава първото дълготрайно червило. За съжаление, козметичният продукт на Бoдеркру е успявало да се задържи върху устните толкова добре, че скоро бива забранено от продажба, защото се е смятало за прекалено трудно за премахване.

Жена, която си поставя червено червило

През 30-те години на 20-ти век Макс Фактор успява да предложи на клиентите си първия по рода си гланц за устни, чиято цел е била да се използва в киноиндустрията за актьорите, но скоро започва да се носи и от обикновените граждани.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: thoughtco.com
Снимки: unsplash.com; pixabay.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитно