Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Комфортната ви зона ви убива

Комфортната ви зона ви убива

Комфортната ви зона ви убива - изображение

Тя ви убива бавно, преди дори да се усетите.

Да, говоря точно за комфортната ви зона. Прекрачването й е ключът към откриването на вашата страст, към достигането на целите ви и намиране на щастие.

Не се отчайвайте. Ако сте се сгушили удобно в зоната си на комфорт, вероятно сте доволни от живота си. Но какво точно ви кара да останете в тези ограничени рамки? А какво губите от това? Може би усилията и енергията, които трябва да положите са най-трудната бариара. Това е една от простите аксиоми на живота. Без достатъчна доза мотивация, оставате на едно и също място, макар и да не сте напълно щастливи.

Страхът също е изключително определящ, когато стане въпрос за комфортна зона. Непознатото плаши и подтиква много хора да не пристъпват към нещо ново, а да си останат на сигурното място.

Независимо по каква причина обаче, застоят в зоната ви на комфорт ви лишава от много невероятни неща, които животът предлага. А ето и някои от тях.

1. Не ви позволява да надграждате себе си

В живота или растеж, или умираш. Да, звучи крайно, но не го приемайте буквално. Oсновната съставка за щастлив живот в днешно време е прогресът, както сочат последните проучвания в сектора на позитивната психология.

Докато сте в зоната си на комфорт е невъзможно да имате някакъв прогрес, тъй като нямате никакво движение в живота си. А личностното надграждане се ражда от опита и пътя напред и нагоре.

2. Не опитвате нови неща

Едно от най-важните неща в живота е да откриете личната си страст. Онова нещо, заради което да се събуждате сутрин. Овладеете ли умението, за което сте родени, което ви прави щастливи, то със сигурност ще постигнете позитивна промяна в себе си и ще повлияете положителната на света.

Малко са хората, които намират своята страст още докато са млади. Голяма част се лутат дълго време, пробват, експериментират със себе си и способностите си, за да стигнат до разковничето. А други… те просто остават в зоната си на комфорт и никога не откриват страстта.

Докато оставате в собствените си граници, рядко животът ще съумее да ви поднесе нещо ново, което може да ви изненада и хареса. По този начин не можете да опознаете дори самите себе си. Няма как да знаете какво харесвате и какво не, след като не сте пробвали почти нищо. Точно това не ви позволява да сте истински щастливи.

3. Създавате си предпоставка за семейство

Ако не сте предприемали приключения в живота си, ако не сте експериментирали с професията и кариерата си, в един момент просто няма какво друго да правите, освен да се примирите и да се обвържете с някой, който вероятно дори не ви прави толкова щастливи. Това може би е и най-голямата вреда от зоната ви на комфорт.

Така обричате и себе си и партньора си на семеен живот, създаден не от любов, а от примирение и страх от непознатото.

Как да прекрачите зоната си на комфорт

Преди всичко имайте търпение и започнете с малки крачки. Пробвайте някоя екзотична храна, нов вид тренировки, нови дестинации, макар и на близко разстояние. В момента, в който усетите, че ви харесва да научавате нещо ново, да се срещате с различни хора, търсенето на приключения ще дойде само.

Редактор: Милена Минчева

Източник: goalcast.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлТестовеИсторияСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноЛичностиСпортНовиниСоциални грижиФизиология