Начало Лайфстайл За свободното време Светски шум Каузите с бъдеще, за които Марк Зукърбърг харчи своите милиарди

Каузите с бъдеще, за които Марк Зукърбърг харчи своите милиарди

Каузите с бъдеще, за които Марк Зукърбърг харчи своите милиарди - изображение

Какво ще стане ако утре се събудите и сте милиардер? Дали ще си купите нов дом, кола или веднага ще заминете на някой самотен остров? Каквото и да изберете, никой няма право да ви съди за взетото решение. Все пак, както се казва „парите са си ваши“.

В световен мащаб има милиардери, които избират да живеят скромно, въпреки че техният бизнес им носи рекордни приходи. Един от тях е Марк Зукърбърг – основателят на социалната мрежа „Facebook”, който едва на 33 години има в банковата си сметка 72.7 млрд. долара.

Въпреки тази внушителна сума и титлата „пети по богатство в света“, никой не може да обвини Марк, че харчи купища пари и живее луксозен начин на живот. Защото той не го прави.

Марк Зукърбърг

Основателят на „Facebook” се радва на спокоен и скромен начин на живот със съпругата и двете си дъщери и често може да бъде забелязан да си похапва във вериги за бързо хранене. Той кара стара малка кола и носи еднотипни дрехи. Да, всички знаем за прословутите сиви тениски и тъмни дънки, които са единственото облекло в гардероба му. И ако си мислите, че той пести от дрехи, то жестоко се лъжете. Предприемачът уверено следва своята философия, която гласи следното: „Човек не трябва да е роб на суетата и да си губи времето по магазини. Той трябва ежедневно да насочва ума си в посока „каузи с бъдеще“.

Марк Зукърбърг

Въпреки тази сентенция, има едно нещо, за което основателят отделя доста пари, и това е покупката на имоти.
През 2011 г. той става собственик на къща в Силициевата долина, която разполага с пет стаи и бани, френски прозорци, осветяващи целия му дом и огромен двор, където децата му да тичат свободно. Анализатори определят като „скромна“ покупката на предприемача.

къщата на Марк

Зукърбърг изкупува още 4 имота в околността за общата сума от 30 млн. долара, но не за престиж и разкош, а за да попречи на спекулант да получи къщите на безценица по време на финансовата криза. След като стават негова собственост, предприемачът ги отдава под наем на хората, които до онзи момент ги обитават.

През тази година основателят на социалната мрежа си постави като предизвикателство да обиколи всеки един щат в САЩ и да си говори с местните за техните проблеми. Той усилено изпълнява личната си мисия и през лятото се срещна с бивши наркозависими, посети фабрики, проведе срещи с военни от армията, както и обядва в компанията на обикновено семейство в Охайо.

Марк обикаля Щатите

Благотворителните инициативи, за които Марк отделя крупни суми, целят да подпомогнат човешкия потенциал и да допринесат за равни възможности на всички деца по света. А резултатите вече са налице.
От няколко години Зукърбърг е активен член на „Клуба на милиардерите“, които инвестират в развиващи се компании. Милиардерът активно подкрепя каузата, започната от Бил Гейтс, чиято цел е да „подтиква богатите хора по света да даряват 50% от състоянието си за благотворителни цели". Марк отделя и много средства, за да помогне за развитието на компютърните науки в училищата.

Марк Зукърбърг и Бил Гейтс

През последната година книжата на „Facebook” поскъпват с над 40%, а Зукърбърг обяви, че ще продава повече акции. Всички средства от тях ще бъдат дарени за образование.

Марк Зукърбърг

Заедно със съпругата си Присила основават Chan Zuckerberg Initiative - благотворителна фондация, подпомагаща и насърчаваща децата. През 2015 г. младото семейство съобщи, че ще даде 99 % от богатството си за благотворителност.

източник: businessinsider.com

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовини