Начало Лайфстайл Красота и стил Козметика Как и защо да преминете към парфюм и дезодорант с натурални съставки

Как и защо да преминете към парфюм и дезодорант с натурални съставки

Как и защо да преминете към парфюм и дезодорант с натурални съставки - изображение

Вече сте убедени, че искате да престанете да тровите организма си с вредните химически вещества, които козметиката, разпространена в търговската мрежа, съдържа, но не знаете от къде да започнете? Да си направи човек сам, в домашни условия, с изцяло натурални продукти маска или крем за лице, коса и кожата на тялото е сравнително лесно, но как да процедирате с дезодоранта и парфюма, например?

При този тип козметични продукти, и особено при парфюма, от който не бихте искали да се откажете изцяло, е важно не просто да не вредят, но и да имат приятно ухание, поради което не е толкова лесно да бъдат създадени в домашни условия. Именно съставът на парфюма не може да бъде установен при закупуването на марков такъв, тъй като производителите се ползват от правото на търговска тайна, що се касае до използваните суровини.

Водещият критерий при избора на натурален парфюм, логично, трябва да бъде собствения ви вкус. Изберете съставка, която харесвате - тя може да е цветна, плодова, дървесна или подправка - "зелената" /green/ индустрия вече предлага огромно разнообразие от готови натурални продукти с всякакъв тип съставки. 

Както и с неорганичните парфюми, с чиито ухания човек се сблъсква ежедневно, движейки се сред хора, човек може да придобие реална представа за това как ще ухае, използвайки даден натуралния парфюм, едва след като го изпробва върху собствената си кожа. Това означава, че може да се разочаровате, ако изберете парфюма, използван от ваша приятелка, или се спрете на ухание, което ви е харесало при помирисването на флакона. 

Добре е не само да сте изпробвали парфюма, който смятате да закупите, но да оставите уханието му да претърпи своята метаморфоза до крайната си фаза /след първите няколко минути връхните нотки ще отстъпят място на базовите/, което може да отнеме до четвърт час.

Друго правило, което вероятно знаете, а и в което сте се убедили, избирайки си марков парфюм, е да не се прекалява с "дегустацията", тъй като обонянието бързо се пресища и престава да бъде сигурен индикатор за това дали определен аромат ви допада или не. Трик, подпомагащ възвръщането на тези способности на носа, е помирисването на зърна или на смляно кафе.

Важно условие при избора на натурален парфюм е той да е закупен от лицензиран производител, което е гарант, че в състава му действително не влизат онези вещества, заради които сте решили да се откажете от марковите парфюми - парабени, изкуствени оцветители, консерванти и др.

Що се отнася до дезодорантите, при тях една от вредните съставки, използвани масово, е алуминият, който блокира порите и не позволява отделянето на неприятна миризма на пот, но е считан за един от причинителите на Алцхаймер, респираторни заболявания и рак на гърдата. Затова си струва да се откажете от навика да си купувате дезодорант от супермаркета, и още повече ако сте свикнали да използвате стик и рол-он разновидности, които спомагат за запушване на порите.

Как да си приготвите натурален дезодорант с антиперспирант ефект у дома можете да научите от тази рецепта, а освен нея в Козметика | Lifestyle | Framar.bg можете да откриете още много предложения и информация, свързани с алтернативите на готовите продукти, които природата предлага в изобилие.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлНовиниЛюбопитноИсторияЛеченияПроизводителиАлт. медицинаРецептиБотаника