Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Как изглеждат първите модели на модерните джаджи

Как изглеждат първите модели на модерните джаджи

Как изглеждат първите модели на модерните джаджи - изображение

Технологиите се развиват бързо в наши дни и ако погледнете назад във времето (преди 100 години например) към предишни версии на някои предмети от бита, едва ли ще повярвате на очите си. Тези оригинали могат да изглеждат нестабилни, забавни или нелепи, но те проправят пътя към модерните джаджи.

 

Бански костюм

бански костюм

Жените в гръцките и римски бани са носили костюми, подобни на бикини. Дамите през 18-ти и 19-ти век в Англия си слагат къси чорапи, както и чорапи за плуване, за да запазят бялата си кожа. Днес банските костюми са не само много по-малки, но и по-функционални. През 2006 г. дизайнерът Андрю Шнайдер представи в Ню Йорк т.нар "слънчеви бикини" с прикрепени фотоволтаични ленти. Тези бикини, могат да зареждат телефона ви, когато приключите с плуването.

Бебешка количка

бебешка количка

Първият вариант на бебешка количка е измислен през 1733 г. от архитекта Уилям Кент. Тя е изработена с цел херцога на Девъншир да разхожда и най-вече да забавлява децата си. Количките бързо се превръщат в модерен, луксозен артикул, който се изработва по поръчка само за заможни аристократи. През 19-ти век американският изобретател Чарлз Бъртън променя първоначалния дизайн на количката – родителите да бутат количката, а да не я теглят.

Прахосмукачка

прахосмукачка

Една от първите прахосмукачки, изобретена от Хъбърт Сесил Бут през 1901 г., се е нарича "Пухтящият Били". По това време по-голяма част от къщите нямат електричество, а първата задвижвана с енергия прахосмукачка, работи на въглища или бензин.

Първата прахосмукачка с марка "Siemens" се появява на пазара през 1906 г. с името "dust suction pump" ('прахосмучеща помпа'). Ако видът й ви се струва странен, то вероятно ще сте още по-учудени да разберете, че тя е била с тегло от 136 кг.
Модерните прахосмукачки са интелигентни роботи, които могат да се управляват със смартфон.

Мотоциклет

мотоциклет

През 19-ти век учени и изобретатели осъзнават, че две изобретения -  велосипеди и парни двигатели могат да бъдат комбинирани. През 1867 г. американският изобретател Силвестър Хауърд Ропър измисля двуцилиндров воден двигател с пара. По-късно, през 1885 г., парният двигател е променен на газов двигател. Днес има повече от 200 милиона мотоциклети, които се използват навсякъде по света.

Електронни книги

електронни книги

Изненадващо, прототипът на "Kindle" е разработен още през 1922 г. от американския адмирал Брадли Фиск.

Устройството представлявало джобна машина за четене с размери около 15 х 5 см. В кутията са се поставяли специални карти, като всяка една от тях съдържала около 100 000 думи. Устройството е оборудвано с лупа, през която се гледа към картата.

Устройството имало за цел да намали разходите за производство на книги, но ефектът е бил отрицателен. Развитието на технологиите и интернет спомага за популяризирането на електронните книги.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлРецептиНовиниСоциални грижиЛюбопитноКлинични пътекиИстория