Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих Как живеят италианците? Рускиня, която живее в Италия разказва

Как живеят италианците? Рускиня, която живее в Италия разказва

Как живеят италианците? Рускиня, която живее в Италия разказва - изображение

Казвам се Оксана и съм от Русия. Живея в Италия от 2014 г. насам и за краткото време започнах да откривам истинската страна. Обичайните неща, които изникват в съзнанието на туриста, са Колизеума, Ромео и Жулиета, Коза Ностра, Пица, Паста, Ла Скала и т.н. Няма да ви разказвам за най-вкусната пица и красотата на крайбрежието на Амалфи, тъй като всеки знае за тези факти. Вместо това ще споделя личните си наблюдения, които ме изненадаха много и промениха цялостното ми впечатление за страната.

Италианците имат специално разбиране за разстоянието

Можете да прекосите Италия от север на юг само за 10 часа. Ето защо разбирането на италианците за разстоянията се различава от гледната точка на хората от други страни. Двучасовото пътуване от Милано до най-близкия плаж на Лигурия (120 мили) е изключително дълго! Едно пътуване от предградие до града  също трябва да бъде планирано внимателно.

Италианците обичат и ценят родината си

Италианците се гордеят с техния произход: когато се запознавате с някого за първи път, те определено ще ви кажат името на региона, където са се родили, тогава провинцията, а след това и страната. Една от възможните причини е генетичната памет за миналото, когато Италия се състои от разпръснати духове и окръзи и републики и царства на Апенинския полуостров.

В Италия има много диалекти

В Италия има почти 100 диалекта, които са напълно различни. Всъщност това са си съвсем различни езици. Когато отидете в един град, вероятно ще намерите 2 знака: на италиански и  местен диалект.
Учих италиански език в университета в Бергамо. Веднъж в Рим говорех с уличен художник и си мислех, че е чужденец, тъй като акцентът му наистина е ужасен. Оказа се, че той е местен.

Перфектната страна за възрастни хора

Има много възрастни хора в Италия. Италианците чакат с нетърпение да се пенсионират, за да напуснат скучната работа и да правят неща, които им харесват, като пътувания, писане на книги и т.н. Между другото, възрастта за пенсиониране постоянно се увеличава, тъй като средната продължителност на живота в Италия е доста висока -82 години. Ако се окажете близо до великолепна стара вила с най-красивите гледки, това вероятно е старчески дом, защото италианците вярват, че възрастните хора заслужават само най-доброто.

Италианците не насърчават амбициите на по-младите поколения

Италианците нямат много възможности за развитие, когато става дума за кариера. Най-амбициозните студенти завършват университетите и отиват в Лондон, Берлин, Хелзинки или Милано в най-лошия случай. 30-годишните хора трябва да работят безплатно (в някои случаи работодателите плащат между 200 и 300 евро месечно), за да придобият необходимите умения и опит. В Италия младите предприемачи са хора на възраст под 40 години. След 40-годишна възраст хората най-сетне започват да изграждат "истинска" кариера. Моите колеги от Милано бяха наистина изненадани, когато се срещнаха с 25-годишен главен редактор от Китай и 30-годишен телевизионен продуцент от Русия.

Италианците не бързат да стават родители

Те са решили да имат бебета по-късно в живота си. Според данни на Евростат през 2016 г. средната възраст,на която жената става майка за първи път на възраст 32 години, а мъжете стават бащи на 35-годишна възраст. Интересно е, че 40-годишна жена е по-вероятно да има бебе, отколкото жена под 20 години (8% срещу 2%). Най-яркият пример за закъсняло майчинство сред италианците е актрисата Моника Белучи, която ражда на 39 години.

Италианците се женят късно

В Италия двойките обикновено решават да сключат брак, когато вече имат 2 или 3 деца. Въпросът е, че е трудно да се подаде молба за развод съгласно закона. Ако една двойка няма деца и няма споделена собственост, процесът може да отнеме цяла година. Ако родителите имат деца, вероятно ще минат около 3 години и много пари за адвокати.

Италианското общество приема хората с увреждания

Има всички необходими условия за хора с физически увреждания: те не стоят вкъщи, а ходят на плувни басейни и ресторанти, на почивки, отглеждат деца и т.н. Благодарение на приобщаващото възпитание, децата знаят, че има хора, които са различни от тях и това е добре. Италианците никога няма да паркират на място за инвалиди, освен ако нямат разрешение за това.  

Те имат строг режим на хранене

В Северна Италия ресторантите са отворени само за обяд (от 12 ч. до 14:30 ч.) И вечеря (от 7 ч. до 11 ч.). 

Тук няма 24-часови супермаркети (поне аз не съм виждала такива). Свободното време и удоволствието в живота са на първо място. Работещите в магазините не са изключение от правилото: всеки иска да прекарва време със семейството си и да си почива в неделя. И ако в неделя има отворен ресторант (или магазин), той няма да работи в понеделник.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: brightside.me

Снимки: edition.cnn.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиНовиниЛайфстайлЗдравни съветиИсторияЛюбопитноСпортРецептиСоциални грижиПроизводители