Какви грешки да не допускаме при приготвяне на италианска кухня
![Какви грешки да не допускаме при приготвяне на италианска кухня - изображение](https://static.framar.bg/thumbs/6/lifestyle/pasta-2351218_960_720.jpg)
В повечето случаи хората, които пътуват до Италия, осъзнават колко различен е вкусът на оригиналната италианска кухня когато опитат ястията в някой италиански ресторант. Вкъщи разбира се все пак можете да продължите да готвите тези ястия по начина, по който сте свикнали. Креативните подходи при приготвянето на пица, паста или тирамису привличат вниманието на някои от най-добрите италиански готвачи. Ето кои са най-честите грешки, които се допускат при приготвянето на този вид кухня. Съветваме ви да се вслушате в тях, ако не искате да си навлечете гнева на италианските мастър шефове.
„Моля ви, дръжте кетчупа далеч от пицата и пастата!”, съветва Силвия Балдини, победител в телевизионно кулинарно състезание в Италия и готвач в редица топ ресторанти. „Няма заместител на пресния класически доматен сос за постигане на великолепен традиционен вкус“, отбелязва още тя.
„Пастата никога няма да бъде подправена достатъчно, ако добавите сол, след като вече е сварена. При термичната обработка задължително сложете няколко щипки сол“, категорична е Силвия. Тя не препоръчва поръсването на пармезан върху паста с морски дарове или миди, защото този вид сирене надделява изтънчените вкусове на деликатната морска храна.
Не „унижавайте” тестените изделия, като ги слагате за гарнитура към пържоли, кюфтета или пиле”, съветва Балдини.
"Италианците никога не слагат ананас на пицата си”, заявява Антонио Тонели, главен готвач в италиански ресторант в Лондон. С тази негова констатация той отрича популярната в повечето ресторанти в България пица „Хавай”. Тонели е твърдо против тази вкусотия да се нарязва предварително на парчета, или да се консумира с вилица и нож. „По този начин се нарушава традиция на близо 500 години”, допълва той.
„Тирамису без белтъци, не е истинско тирамису”, твърди готвачът и посочва това като минус при приготвянето на този италиански десерт. Той препоръчва да се използват белтъци, защото те образуват меки върхове и придават на крема по-лека и фина текстура. „Неправилно е и предварително да добавяте какао. То трябва да се поръси непосредствено преди сервиране, защото се навлажнява и губи вкусовите си качества“, отбелязва още той.
„Когато става дума за храна и правила, италианците са неумолими”, категорични са всички специалисти в този вид кухня. Познаването на оригиналните рецепти и начина на приготвяне на тези ястия е израз на уважение към региона и създателите им.
източник: italianmarina.com
снимки: pixabay.com
по статията работи: Илияна Стоянова
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ПОД НЕБЕТО НА ТОСКАНА - ФРАНСИС МЕЙС - ХЕРМЕС
ИНТЕРВЮ СЪС СЕБЕ СИ. АПОКАЛИПСИС - ОРИАНА ФАЛАЧИ - СИЕЛА
ИТАЛИАНСКО ЛЯТО - СЮ МУРКРОФТ - СИЕЛА
БЪЛГАРСКО - ИТАЛИАНСКИ РАЗГОВОРНИК - ХЕРМЕС
КРЪСТНИКЪТ - МАРИО ПУЗО - СИЕЛА
РИМСКА ТАЙНА - КАРЪН СУОН - СИЕЛА
СТАТИЯТА е свързана към
- За свободното време
- Любопитно и забавно
- Лечение на ботулизъм
- Регулация на слюноотделянето
- Методи за лечение на анорексия
- Избягване на киселинни храни
- Доволни ли сте от качеството на храните, които се предлагат в българските магазини?
- Секреция на стомашен сок
- Хранене през тръба
- Умами
- Течна диета
- Диета с ниско съдържание на мазнини
Коментари към Какви грешки да не допускаме при приготвяне на италианска кухня