Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Как езикът влияе на възприятията ви

Как езикът влияе на възприятията ви

Как езикът влияе на възприятията ви - изображение
Изпитвали ли сте някога затруднения при назоваването на миризма или вкус? А знаете ли, че това може да се дължи изцяло на езиковата група, към която принадлежите?

Кое би ви било по-лесно за назоваване – цвета на тревата или нейния мирис? В действителност вашият отговор зависи изцяло от майчиния ви език.

Зрелите мъже и жени често биват определяни като същества, възприемащи информация предимно визуално. Едно скорошно, глобално по размер проучване обаче твърди, че хората използват някое от сетивата си повече от другите, а това дали ще е зрението, или обонянието зависи изцяло от културата, в която израстват. Това значи, че езикът влияе пряко на възприятията ни.

Изследването се базира на тестове, проведени от 26 учени, принадлежащи на 20 езикови групи от Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Африка и Австралия. Те провеждат тестовете си на места, вариращи от големи модерни градове до отдалечени провинциални селца.

Участниците са били помолени да опишат така наречените сензорни стимуланти, които са им поднесени – цветна хартия, глътка подсладена вода или миризма на ароматизирана картичка. Резултатите показват, че начинът на живот, околната среда и дори размерът на дома влияе върху възприятията на хората и начина, по който се обличат тези възприятия в думи.

Част от причините за доминиране на едно сетиво се дължи на факта, че част от мозъка се свързва повече с визуалната перцепция, за сметка на обонянието например. Но решаващата причина остава езикът.

Лексиката в английския език разполага с богатство от думи, назоваващи акта на виждане, гледане и съзерцаване. Но за работата с обонянието си, англичаните нямат подобна вариативност. Други общности имат много по-осезаем пиетет към звуковото си възприятие, а респективно от това се употребяват много повече думи в тази насока.

Проучването събира лингвисти от цял свят, които са се специализирали в езици като ъмпайла (umpila), говорен от 100 души в Австралия, и английски, ползван от близо милиард души по целия свят. Общият брой участници е 313 души, които са били разделени по езикова принадлежност. Учените ги подлагали на различни стимули, които изследваните хора са трябвали да описват. След тестовете бива измерена общата стойност от съвпадения на всяка група. Един от изводите сочи, че недостигът на съвпадения индикира за липса на общоприет речников фонд в конкретна насока. Това всъщност е причината някои от участници да не могат да идентифицират добре определени цветове или мирис.

Носителите на лаоски и кантонийски език са се отличили значително с наименуването на вкусове, докато англичаните са се затруднили най-много в тази сфера.

Някои участници са изпитали трудности в конкретни задачи, поради простата причина, че нямат достатъчно думи в езика си за явления от обективната действителност. Така например при хората, говорещи ъмпайла (umpila) (език, ползван от ограничена група хора в Австралия), има думи само за черно, бяло и червено, но от друга страна те са се справили блестящо в тестовете за обоняние.

Друг фактор, който влияе на сетивното възприятие, са културата, изкуството, архитектурата и пр. Хората от общности, които се занимават с керамика, отговарят по-добре на визуални дразнители. Онези, които живеят в ъглови къщи, а не в кръгли, са били по-описателни, когато е трябвало да говорят за квадрати, правоъгълници и пр. А участниците от общности със специализирани музиканти и изпълнители описвали най-добре звуците, макар и самите те да не се занимават с това изкуство.

А за хората, прекарващи повече време в усамотение, пред монотонните телевизионни екрани, вместо сред пищна природа с ароматни растения и звук от птици и музика, подобно изследване би показало само, че е време да търсят повече сетивни преживявания.

Лингвистичното изследване напомня за стойността на езиковото многообразие и начините, по които то формира не само начина на мислене, но и начина на възприятие.

Редактор: Милена Минчева

Източник: bbc.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиНовиниЛюбопитноИсторияФизиологияПсихологияЛечения