Начало Лайфстайл Аз и моето семейство За дома и градината Как да отглеждате билки във вода у дома си

Как да отглеждате билки във вода у дома си

Как да отглеждате билки във вода у дома си - изображение

Имате ли си любими билки? Защо да не ги отглеждате във вода, близо до прозореца на кухнята? Билките, отглеждани във вода са също толкова ароматни, колкото и тези, които растат в градината. Не е нужно да мърсите ръцете си с почва, нито да се притеснявате за редовното поливане или променящите се сезони.

Повечето билки ще растат щастливо във вода, но тези, размножаващи се от резници, ще се хванат по-лесно във водата. Годишните растения като рожкови, горчица и копър са малко трудни за отглеждане по този начин, защото трябва да посеете семената в почва, а след това да преместите разсада във вода. Прехвърлянето от почвата във водата не е невъзможно, но може би невинаги е така, защото корените, развити в почвата са малко по-различни от корените, развити във вода.

Какво ви трябва, за да отглеждате билки във водата:

Вода

За обикновена билкова градинка в кухнята можете да отглеждате билкови резници в чиста вода в стъклени бутилки/ буркани. Избягвайте да използвате хлорирана вода директно (без да е отлежала), тъй като избелващото химично вещество не действа особено приятелски на растенията. Водата от чешмата е по-подходяща, оставена на въздуха през нощта. Подходяща за целта е и дъждовната вода. Изворната вода или тази от кладенец е най-добрата, защото съдържа известно количество разтворени минерали, които могат да бъдат полезни за растенията.

Контейнери

Що се отнася до контейнери, бурканите, стъклените или дори пластмасовите бутилки ще свършат работа. Коренът обикновено расте от светлината, така че цветните бутилки, особено кехлибарените такива са най-добри. Можете просто да обвиете лист хартия около бутилката, за да запазите кореновата зона на тъмно. Това дори ще предотврати растежа на водорасли по стените на контейнера и върху кореновата повърхност. Водораслите не влияят неблагоприятно върху растежа на растенията, но правят бутилките да изглеждат неестетични.

Контейнерите с тясно гърло имат предимство: те могат да поддържат издънките и да ги държат почти изправени. Въпреки това, те не трябва да бъдат твърде тесни или плътно прилягащи около стеблото. Корените трябва да дишат, а гърлото на контейнера трябва да позволява свободно движение на въздуха.

Ако използвате контейнер с широко гърло, имате възможност да покриете горната част с найлонови или телени мрежички. Поставете издънките през отворите на мрежичката и това ще даде известна подкрепа на растенията. Друго предимство, особено в по-топлите райони, е, че мрежата възпрепятства комарите да поставят яйца във водата и да се размножават.

Растителни резници

Меките резници доста бързо развиват корени във водата. Ако имате билки в градината, отрежете 15 сантиметра от разрастващите се върхове и ги поставете в контейнерите, пълни с вода. Най-добрата част от отглеждането на билки от резници е, че можете да използвате тези от супермаркета. Просто ги измийте в чиста вода и отрежете долната част.

Премахнете долните листа от резниците и отрежете долните краища в близост до възлите, откъдето възникват корените. Когато се поставят в бутилките, не трябва да има никакви листа, които да докосват водата, защото те могат лесно да загният и да развалят водата, както правят във вазите за цветя.

Дървовидните резници като тези на розмарина могат да отнемат повече време, за да пуснат корен, така че бъдете търпеливи. Сменяйте водата веднъж седмично, без да смущавате резниците. След като корените започнат да растат, обикновено между 2-6 седмици, смяната на водата може да не е необходима.

Ако имате върбови дървета в градината, можете да накиснете няколко клонки в топла вода за една нощ, за да направите естествен хормонен микс. Поставете резниците в инфузията, за да насърчите вкореняването.

Успех!

Ето и 10-те страхотни билки, които можете отглеждате без проблем във вода ТУК >>>

Източник: naturallivingideas.com

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСнимкиИсторияЛайфстайлАлт. медицинаЛюбопитноРецептиНаправления в медицинатаСпортДиетиАптекиПроизводителиНовиниЛеченияЗаведенияОбразованиеСоциални грижиНормативни актовеБотаника