Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Какво се случва с вашето тяло, когато играете видео игри с часове

Какво се случва с вашето тяло, когато играете видео игри с часове

Какво се случва с вашето тяло, когато играете видео игри с часове - изображение

Може би сте чували историите за геймъри, които играят в продължение на толкова дълго време, че желанието да получат необходимите точки води до смъртта им. Пристрастяването към видео (или компютърните) игри е опасно; този вид удоволствие, както повечето хубави неща в живота, трябва да бъде консумирано умерено. Прекалено много от всичко – от вода до сън – може да ви навреди ментално и физически. 

Видео игрите имат негативни ефекти, но това не означава непременно, че са лоши. Първо, много хора ги намират за единствено по рода си забавление. Второ, могат да подобрят вашето критическо мислене и координация в подходящия контекст. Те помагат за усъвършенстването на когнитивните способности, но могат и да застрашат организма. 

Можете да умрете от тромбоза

Маратонските сесии пред монитора не са нещо необичайно. Но кога това става опасно за живота ви? Състояние, наречено дълбока венозна тромбоза (ДВТ), може да бъде предизвикано от регулярното и твърде дългото седене на едно място. Има случай на британски геймър, който умира от кръвни съсиреци – съобщено е, че е образуваната тромбоза е вследствие на начина му на живот, организиран на 12-часови игрови сесии.

В друг случай геймър от Нова Зеландия е хоспитализиран с животозастрашаващи кръвни съсиреци в краката, след като е играл на PlayStation в продължение на четири дни без почивка. Състоянието, понякога известно като "синдром на икономичната класа", обикновено засяга хора, които пътуват със самолет на Сърцемного дълги разстояния. То включва тромбози, предизвикани от продължителната неподвижност (например по време на полет), или липсата на физическа активност. 

Сърцето ви може да откаже

Според доклади на CNN, 32-годишен мъж в Хонконг е бил открит мъртъв в интернет кафене. Мъжът започва да играе на 6-ти януари, 2015 г., а на 8-ми е намерен от служител.

Причината за смъртта му е сърдечна недостатъчност, до голяма степен причинена от продължително стоене в неподвижно състояние, студената температура и крайно изтощение от липсата на сън.

Служителите съобщават, че той често е оставал с дни, а когато пристига полицията, на място в кафенето има други геймъри, които изобщо не изглеждат притеснени от присъствието на служителите на реда и парамедиците.

 

Мозъкът ви буквално може да се измени

Проучване, публикувано в Translational Psychiatry, показва, че злоупотребата с видео игрите може да има трайни промени върху структурата на мозъка ви. Децата, които играят видео игри повече от 9 часа седмично, имат много по-големи центрове за възнаграждение в мозъка си, което увеличава желанието им за прекарване на (повече) време пред екрана. Изследването разглежда скенерни снимки на мозъка на 150 деца на 14-годишна възраст. Докладът показва увеличаване на левия стриатум при най-пристрастените играчи - мозъчен район, който участва в обработването на решения, свързани с риска и възнаграждението.

Мозък

Можете да увредите зрението си

Не би трябвало да ви изненадва, че прекарването на дълго време пред екрана (може да е монитор, телевизор, телефон или таблет), особено в близка перспектива, изтощава очите и може да доведе до нарушения на зрението. Синдромът на компютърното зрение засяга хората, които прекарват часове всеки ден в гледането на екран. Това може да причини широк спектър от проблеми, напрежение и болка в очите, които се изострят от неподходящата поза и светлината в помещението.

Може да развиете Нинтендонитис

Това състояние, съвсем не толкова забавно колкото звучи, се характеризира с подуване на крайниците, предимно китките и ръцете, но може да се разпространи до лактите, в зависимост от метода на игра. Дори да правите почивки и да поддържате тялото си активно по време на игровите сесии, използването на контролер в продължение на часове, дни, седмици, дори години, изисква многократно повтарящи се движения на палците и пръстите ви. През 2003 г. BBC съобщава, че някои играчи развиват редица деформации на пръстите и ръцете, наречени още Нинтедонитис.

Джойстик

Болки в гърба

Проучване от 1999 г. изследва причините за болка в долната част на гърба при ученици и как тя се свързва с извършването на различни дейности като гледане на телевизия и видео игри. В доклад, публикуван в European Spine Journal, се казва, че болката в долната част на гърба, при деца, съобщили, че играят видео игри повече от 2 часа на ден, е значително по-голяма, отколкото при тези, които само гледат телевизия. Използваните визуално-аналогови скали, които се отнасят до общото състояние на индивида, са много тясно свързани с интроспективните отчети на учениците, които изпитват болка, и съобщенията за по-висока умора, безсъние и депресия.

Това не е всичко. Видео игрите също така предразполагат към затлъстяване и водят до реално пристрастяване. Според доклади от 1994 г. хората, които страдат от епилепсия, може да получат припадък по време на видео игра и редица други усложнения. Но за 24 години игрите преминават през много изменения и се смята, че производителите са ограничили почти изцяло този тип вредни фактори. Разбира се, не можем да сме напълно сигурни, че игрите, които излизат на пазара, изцяло отговарят на приетите стандарти.

По статията работи: Наталия Тотева

Източник: grunge.com
Снимки: pinterest.com 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиСоциални грижиЗдравни съветиЛюбопитноСпортПсихологияЛайфстайлНовиниХранене при...Алт. медицинаТестовеАнкетиЛеченияЗдравни проблемиВидеоНормативни актовеОрганизации