Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Какво издава почеркът ми?

Какво издава почеркът ми?

Какво издава почеркът ми? - изображение

За какво се отнася?

Почеркът на всеки човек е уникален, затова отдавна го считат за копие на ума. Наложило се е убеждението, че чрез анализ на почерка могат да бъдат разкрити особеностите на характера на индивида и неговите способности. Създател на модерната графология е Жан-Иполит Мишон, който дава името й в труда си "Графологична система". През 30-те години на 20 век Макс Пулвер обвързва графологията с психоанализата и създава система за символна значимост на почерка.

Тестът

Графологичният анализ не е тест в тесния смисъл на думата, т.е. не е процес, а техника, която изследва структурата на замаха, стила и разстоянията между отделните елементи на почерка. Бързината на писане, размерът на буквите, натискът, заоблеността, наклонът и големината на отстоянията имат значение при анализа. Аналитикът изследва ръкопис в размер на стандартна страница A 4 и установява специфичните особености, които разкрива почеркът на пишещия, като например мотивираност, вярност, усърдие и склонност към отчаяние.

Как се тълкуват резултатите?

От 60-те години на 20 век насам графологичния анализ се счита за надежден инструмент при оценка на кандидатите за работа. С напредъка на цифровизацията обаче писането на ръка е на път да изчезне, а оттам – и ползата от графологичния анализ като средство за добиване на полезна информация.

По-долу ще видите образец от почерка на един от авторите на книгата, с помощта, на която имаме възможност да ви запознаем с тази информация – Роман Чеплер – и съответният анализ на графолога Маркус Ферер.

Напрежението в почерка показва дали енергиите в тялото текат свободно и без принуда, тоест спокойно, или пък припряно, следователно затруднено. Движението на ръката на пишещия е по-скоро напрегнато, отколкото свободно, но в никакъв случай не е трескаво и притискано. Това е признак за принуда върху енергиите на пишещия. Той е ангажиран с това, което прави, амбициозен е и предизвиква самия себе си и възможностите си. Не е нито прекомерно спокоен и отпуснат, нито прекалено напрегнат, така че е в състояние да се отпуска и да си почива.

Формата на буквите разкрива типа личност. Пишещият оформя буквите четливо, разбираемо и опростено, без излишна показност и претенциозност. Това означава, че има свой собствен стил – независим и разбираем за другите. Не слага маска в контакта си със света, държи се естествено и се фокусира върху важните неща. Заема ясни позиции, когато трябва е критичен, и ги отстоява, но без да ги превръща във фикс-идеи, защото формата на почерка му показва уважение към установените практики.

Интересен факт: Писането на ръка може да отмира, но пък набраният на компютър текст също разкрива доста неща. Ритъмът и скоростта, с които изписваме често използвани думи, например паролата си, са уникални. Тази форма на идентификация се нарича разпознаване на печатането.

Източник: "Книга за тестовете: 64 средства за постигане на успех", Микаел Крогерус, Роман Чепелер

Снимка: familyllb.com

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноПсихологияСнимкиЗдравни съвети