Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Какво вижда един шаман в психиатричната болница

Какво вижда един шаман в психиатричната болница

Какво вижда един шаман в психиатричната болница - изображение

От шаманска гледна точка психичното заболяване не е това, което повечето хора мислят че е. То е сигнал за раждането на лечител. Някои от родените в Дагара хора вярват, че това е вярно, и дори организират уъркшопове по западноафриканска духовност в САЩ.

Човекът, страдащ от психично заболяване, е избран като средство за предаване на послание от духовния свят към цялата общност. Д-р Сам твърди, че тези психични и поведенчески разстройства са само резултат от две енергии, които не са напълно съвместими в едно и също поле, т.е. те настъпват, когато някой не получи помощ, за да се справи с присъствието на енергията, която му е дадена от духовното царство.

Когато пристига в САЩ, Сам е шокиран от това как западната култура се отнася към хората с психични заболявания. Неговата култура не разглежда психичното заболяване като нещо, което трябва да бъде спряно на всяка цена. Той все още е ужасен от това как "лечителите, които се опитват да се родят" биват третирани и твърди, че начина, по който се отнасяме с тях, е наистина голяма загуба.

Д-р Сам твърди, че е виждал много същества, обкръжаващи пациентите по местата, които е посещавал. Това са същества, които само шаманите и психолозите могат да видят. Сам отбелязва, че именно те са причините за всички вътрешни сътресения, пред които тези хора са изправени. В общността "Дагара" помага на хората в криза да съчетаят двете енергии, вместо да ги гонят или потискат.

За да провери убеждението си, че шаманската гледна точка е вярна, д-р Сам отвежда със себе си пациент в Африка (в селото, в което живее). Алекс, 18-годишен американец, който преживява психотичен срив на 14-годишна възраст, е упоен и институционализиран, но нищо не успява да му помогне да подобри психичното си състояние. С разрешение на родителите той заминава в Африка с д-р Сам.

След около 8 месеца Алекс е вече нормален и дори взема участие в лечебните процеси на шамана. Младежът прекарва 4 години в селото, защото твърди, че там се чувства в безопасност. В психиатричната болница един шаман не вижда просто "куп луди", той вижда куп неоценени лечители, чакащи да се родят.

По статията работи: Елиза Трайкова 

Източник: awarenessact.com

Снимка: пак там

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияНовиниСнимкиЛюбопитноБотаникаСпециалистиНормативни актовеПсихологияНаправления в медицинатаЗаведения