Начало Лайфстайл Аз и моето семейство За дома и градината Каква енергия ни носят цветята у дома?

Каква енергия ни носят цветята у дома?

Каква енергия ни носят цветята у дома? - изображение

Повечето домове са изпълнени със свежи, зелени и пъстро цъфтящи стайни растения в саксии. Някои  от цветята красят гостната, други са в дневната, има също в спалнята и кухнята или на балкона. В офисите също има саксии. Знаем ли, обаче, каква енергия излъчват цветята у дома, пречат или помагат? Какво е най-подходящото растение за конкретна стая и съчетава ли се положително с нас и нашия характер или може да предизвика конфликти? Въпроси, на които ще дадат отговор, едни от най-често срещаните цветя в дома ни:

Бегония


Цъфти с изключително голямо разнообразие – бяло, розово, червено. Влияе положително и ще ви накара да забравите проблемите. Стимулира раждането на нови идеи, инициативи и желания. Влиянието й може да се засили, ако саксиите с това цвете, са повече от една. Може да се отглежда във всяко едно помещение, където хората се нуждаят от топлина и подкрепа – в детски градини, при възрастни хора и т.н.

Драцена


Приличащо на дръвче с твърдо стъбло и корона с тънки или дебели листа, то често се нарича и палма, но истинското му име е драцена. Може да израсне почти до тавана на големина, после да се среже и разсади при желание. Рядко цъфти, обичайно се случва при по-възрастно растение. Драцената ще ни зареди с много енергия и сила, оптимизъм и хармония. Дръвчето е сред най-предпочитаните за отглеждане у дома, тъй като дава много положително настроение и емоция, като изпълва с тях цялата стая и се усеща още от вратата.

Нолина


Нолината е друг вид саксийно растение, което се предпочита от по-младите домакини, тъй като не цъфти в домашни условия, а по-възрастните по традиция харесват цъфтящите. Въпреки липсата на цвят, тя е много ефектна с удебеления си къс ствол, подобен на дръвче бонзай и туфата светлозелени, тънки листа отгоре. Докато драцената зарежда и възбужда, то за нолината е типично, че успява да успокоява. За това е много подходяща за изнервени хора и напрегнати малчугани. Помага за решаването на стари, затлачени проблеми.

Кактус


Кактусите са харесвани както за вкъщи, така и за офиса. Тъй като в повечето случаи саксийките са малки и компактни, хората отглеждат по няколко, което засилва влиянието им. Смята се, че обират негативната енергия, излъчвана от компютрите, затова и често са подарък за офиси. Бодлите им, обаче, ги правят агресивни, поради което и енергията им е бодлива и може да създаде напрежение и скандал. По тези причини не са добра идея за спалня или детска стая, а дори и в дневната, където искате да почивате. Смята се, че колкото по-тънки бодли има растението, толкова повече бодливо напрежение може да създаде във въздуха. Кактусите могат да причинят и депресия. Подходящи са за остъклени балкони и коридори, защото предпазват дома от външна негативна енергия.

Хамедорея


Хамедореята е нежна и красива палма, която цъфти с жълти цветове. Това растение е подходящо за тези, които искат да се съобразят с всички, опитват се да угодят всячески, но за себе си имат ниска самооценка. Палмата ще повлияе положително на тези хора, помагайки им да изградят по-високо самочувствие и самоуважение. Много добре подхожда за офиси и канцеларии или в хола вкъщи, защото дава една добра атмосфера на разбирателство и спокойствие.

Декоративен пипер


Родина на пипера, но в умален, джобен формат, растението радва очите с яркочервените си чушлета със заострена форма, с които е обсипано, подобно на плодчета. Влиянието на саксийката върху човек най-добре се усеща от около три метра. Помага за придобиване на повече мотивация, а също и при ниско кръвно налягане. Действа изключително добре за съсредоточаване, затова е много подходящо за офиса. Избухливите по природа хора, е хубаво да го избягват. Не бива също да се поставя в детската стая или в спалнята, където има нужда от спокойствие.

Хлорофитум


Хлорофитумът е истински водопад от зеленина, среща се или изцяло в зелено или в зелени и жълто-бели райета и почти няма институция или дом, където да не присъства, тъй като е безкрайно невзискателен и непретенциозен за отглеждане. Той е с изключително позитивна енергия и неутрализира всички отрови във въздуха, като изцяло го пречиства и освежава. Мощта му е огромна и може да се увеличи и още, ако си вземете няколко саксии. Може да го поставите навсякъде и ще ви донесе само добри усещания и настроение. По тези причини е много добър подарък за новодомци.

Хризантема


Много оптимизъм и добро настроение носят есенните хризантеми, приличащи на голяма топка цвят. Едри или ситни, жълти или червени, цветовете носят усмивки на всеки, който ги погледне. Произхождат от Канарските острови. Смята се, че енергията на цветето се засилва с неговия цъфтеж.

Кротон


Кротонът не цъфти като хризантемата, но е не по-малко смайващ с цветовете на листата си, които, подобно на паунски опашки, преливат в жълто, зелено, оранжево и червено. Идва от Югоизточна Азия. Растението провокира към действие хората, на които им липсва инициатива, дава им мотивация и ги зарежда с импулси в работата. Ще повлияе добре, ако искаме да получим признание на работното място.

Циклама


Сърцето ви ще работи по-добре в присъствието на циклама. Красивото цвете с розови цветове ще помогне и на кръвообращението ви и ще ви накара да се усещате обичани. Ако имате повечко саксии с циклами, действието им ще се увеличи.

Дървото на живота


Приличащо на дръвче, с удебелено стъбло и месести листа, то идва при нас от Южна Африка и носи добро настроение на собствениците си. Говори се, че то обещава не само дълголетие, подобно на името си, но и ще съдейства за повече пари в портфейла.

Дифенбахия


Красавица с големи жълто-зелени или жълто-бели листа, но и отровна. Въпреки това добре стимулира умствената дейност и мозъка, помага за по-голяма съсредоточеност и по-добра работа.

Камелия


Ако сте притеснителни и неуверени, то камелията ще ви даде нови сили. Цветето влияе положително и ако имате проблеми в леглото. Ще накара притежателите си да бъдат с повече самочувствие и да се усещат красиви и щастливи.

Калцеолария, чехълче


Радост, щастие и активност носи така нареченото чехълче, което е в цветове, обагрени в жълто и червено и прилича на весел клоун. То ще помогне на тези, които са по-вглъбени в себе си.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлСнимкиАлтернативна медицинаРецептиБотаникаНовиниСоциални грижиАнкетиДиетиОрганизацииНормативни актовеСпортХранене при...Лечения