Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно И отново: Защо ни харесват лошите момчета

И отново: Защо ни харесват лошите момчета

И отново: Защо ни харесват лошите момчета - изображение

Да бъдеш добър човек и да попаднеш под категорията "добро момче" са две различни неща. Първото предполага дадени личностни качества, които се приемат като морално уместни в обществото, докато описателната фраза да бъдеш добро момче, често се свързва с негативните аспекти на зле изразена или направо липсваща мъжественост.

Митът за лошите момчета и жените, които припадат и късат дрехи само при една тяхна въздишка кръстосва разкази, романи, холивудски и европейски продукции, ученически дневници, гимназиални и университетски помещения и среднощни бълнувания.

Какво всъщност е лошото момче? Не се ли оказва в края на филма, че този персонаж удовлетворява всички условия да бъде мечтания и благороден джентълмен, спотаен под закоравялата обвивка на Клинт Истууд?

Лошото момче тогава, е един психологически трик или набор от трикове, които мъжете използват, за да се харесат и вероятно защото повечето от тях са били научени, че един истински мъж не трябва да показва слабост.

Увереност

Или по-точно казано – самообладание. Увереността не означава твърдоглавост или опит да наложиш мнението си във всяка ситуация. Уверените хора, независимо от техния пол, не се колебаят при всяка втора дума, която произнасят. Всички понякога грешим, но способността да бъдем убедителни изисква харизма, критическо мислене и остър ум. Дори лошото момче, с което си имате работа, да не притежава всички тези качества, то поне може да направи нещата да изглеждат така, сякаш ги има.

Законът на джунглата

От еволюционна гледна точка е съвсем естествено нежният пол да бъде привлечен от една импулсивна и първобитна проява на мъжество (дори след това да последва лекция как с насилие нищо не се решава), особено когато тя подхранва крехката ни женска горделивост. Силни противници значи стабилни партньори. Това, разбира се, не е необорима максима, но и до днес много хора приемат проявата на сила като образец за решителност и авторитет.

Смело и безразсъдно

Рисковите ситуации, когато съдържат приятен елемент, предизвикват отделянето на допамин. Освен това подбуждането на такава „тръпка“  от партньора говори много за неговия характер – той е смел, интересен и значи – добър улов. Разбира се, може и да означава, че е недорасъл хлапак, но както добре знаем - любовта е сляпа.

Хормони

Според проучване, проведено през 2012 г., ако жена общува с типаж, който показва излишен прилив на мъжкарство и тестостерон, тя попада под капана на илюзията, че той може да бъде "поправен" и в даден момент да поеме отговорност за действията си.

По статията работи: Наталия Тотева
Източник: tapoos.com 
Снимки: pixabay.com/bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиПсихологияНовиниЛюбопитноТестовеЗдравни съветиФизиологияСоциални грижиСпортАнкетиХранене при...Клинични пътекиДиетиЛеченияИсторияБотаникаСпециалистиАнатомияИзследвания